A lényeg, röviden

Március 29-én reggel eltérítették az Egyptair egyik repülőgépét, és arra kényszerítették, hogy Cipruson, Larnakában landoljon.

A túszejtő gépeltérítőt Seif Eldin Mustafának hívják. Egészen valószínű, hogy a tőle elhidegült feleségével akar beszélni ott.

A túszokat szabadon engedték, a férfit letartóztatták.

A ciprusi külügyminisztérium a Twitterén írta meg, hogy letartóztatták a túszejtőt, a vészhelyzetnek vége. Azóta átvizsgálták az övét is, amelyben nem találtak robbanószert. A gépet még vizsgálják.

A Sky riporterei szerint az alábbi képen látható, fehér ruhás férfit sokkal több kommandós kísérte, mint a többieket, akik a gépről távoztak, ezért elképzelhető, hogy ő a túszejtő.

Közben bejárta a sajtót a kép, amin az egyik túsz közös képet készített a gépet eltérítő férfival. Nem tudni pontosan, hogy a 26 éves Ben Innes miért készítette a képet, amit a barátainak is továbbított. A gépen 56 utas és 7 tagú személyzet utazott. 

Egyiptom miniszterelnöke bejelentette: a túszejtő egyiptomi, és uniós vezetőkkel akart találkozni, illetve további repülőterekre utazni. A ciprusi külügyminisztérium azóta sajtótájékoztatót tartott, amelyen elhangzott, hogy a gépeltérítő valódi szándékait egyelőre nem sikerült tisztázni, többféle követelést fogalmazott meg, következetlenül.  Korábban is felröppentek olyan értesülések, hogy az elmeállapota nem tűnt stabilnak.

A Mirror szerint a férfi családját éppen most hallgatják meg.

A ciprusi tévé megerősítette: nem volt nála robbanószerkezet. Korábban helyszíni tudósítók szerint kordont vontak a gép köré, kiürítik a környéket, és láttak a helyszínen több mesterlövészt is.

Hivatalos: az eltérítőt Seif Eldin Mustafának hívják.

Meg nem erősített lapértesülések szerint a férfi egyiptomi elítéltek szabadon bocsátását követeli.  Arról is beszámoltak a lapok - egyelőre megerősítés nélkül -, hogy korábban kidobott a gépből egy levelet, amelyet a Cipruson élő, tőle elhidegült feleségének szánt, és azt követeli benne, hogy beszélhessen vele. Korábban, ugyancsak meg nem erősítetten, menedékjogot és tolmácsot kért. A Mirror arról ír, hogy a feleség (Marina Parashkou) megérkezett a repülőtérre, ezek szerint hajlandó beszélni vele azért, hogy szabadon engedje a maradék túszokat is.

 Korábban

Eltérítettek egy Kairóba tartó Egyiptair utasszállítót, miután magyar idő szerint reggel 7.30-kor felszállt Alexandria repteréről, tudósít a BBC. A gép 20 perccel később Cipruson, Larnaka repülőterén szállt le. Mindezt az egyiptomi légügyi hatóság, és a rendőrség is megerősítette.

Az  Airbus A320-as  fedélzetén  legalább egy fegyveres gépeltérítő tartózkodik, az utasok számáról ellentmondásos sajtóértesülések születtek: vagy  55 utas és 5 fős személyzet tartózkodott, más források 81 utasról írnak.

A gép fedélzetén egyes források szerint bomba is van, a rendőröket pedig felszólították, hogy ha elhagyják a helyszínt, a nőket és gyerekeket elengedik, írja a  Mirror . A túsztárgyalók a z EgyiptairTwitter oldala  szerint egyelőre abban egyeztek meg a gépeltérítővel, hogy a személyzet és négy külföldi állampolgár kivételével elengedi az utasokat.  

Az Aviation Safety Network információi szerint az elkövetőn robbanóöv van, ezt az egyiptomi légiközlekedési minisztérium is megerősítette. 

A larnakai repülőteret lezárták, a repülőgépeket más repterekre irányítják. Valaki ezt a képet készítette ott.

A BBC arról írt, hogy a korábban elkövetőként azonosított Ibrahim Samaha (egyiptomi egyetemi professzor) beszélt az arab BBC-vel, és azt mondta nekik, hogy ő csak utas volt a gépen. Az egyiptomi média közölte az első képet a gép belsejéből, ezen elvileg ő látható.

A professzor elmondása szerint egyszer csak a személyzet elvette az útlevelüket, és közölték, hogy probléma adódott. Ezután érezték, hogy a gép emelkedik, végül kiderült, hogy módosították az úti célt.

Az elmúlt fél órában négy ember elhagyta a repülőt, de egyelőre nem tudni, kik azok. Egyikük a pilótafülke ablakán távozott, a másik hármat mintha simán szabadon engedték volna a gépről.