Fontos

Anders Behring Breivik 2011-ben hetvenhét embert ölt meg (egy oslói bombával, illetve az Utøya szigetén végrehajtott mészárlásban), ami miatt börtönbüntetését tölti egy norvég börtönben. A közelmúltban beperelte a norvég államot, mert úgy gondolja, fogvatartása körülményei sértik emberi jogait. Bár a panaszai közül sokkal érdekesebben hangzik, hogy nem jó a vaj, amit kap, régi a Playstation és kávéval is elégedetlen, igazából azt sérelmezte, hogy a rabtársaitól szigorúan elkülönítve él, nincsen lehetősége emberi kapcsolatokat kialakítani.

Most, hogy Anders Breivik bíróság előtt  érte el, hogy rabtársai közé engedjék, a norvég Skien börtön egyik, meg nem nevezett szóvivője a helyi közrádiónak nyilatkozott. Az elmondottak alapján lehet, hogy Breivik szocializálódni szeretne, de a többi fogvatartottat ez hidegen hagyja - írja a norvég Local.

Kevesen vannak, akik szóba állnának vele. Nem beszélünk róla sokat, mert unjunk - ilyen egyszerű. Egy rab, és rossz ember 

 - hangzott el az adásban. Arra is kitértek, hogy bár a fogvatartottak körében Breivik kimondottan népszerűtlen, az életét nem veszélyeztetné, ha kiengednék. Már csak azért sem, mert "senkinek sincs kedve még húsz évet leülni miatta. De vannak itt néhányan, akiket már megvertek egyszer-másszor, és senki sem sajnálja ezt különösebben."

Letartóztatása óta Breivik napi 22-23 órát tölt egyedül, a szerdai bírósági döntés értelmében viszont ez hamarosan megváltozik, csak még nem tudni, mikor. (A férfi azt is sérelmezte, hogy korlátozzák levelezési és látogatási jogait, ám a bíróság ezt nem látta bizonyítottnak.) Azt sem tudni, az ellenérdekelt fél (az állam) jogi képviselői fellebbeznek-e a döntés ellen.

Ami biztos: Breiviket a maximálisan kiszabható huszonegy évre ítélték, ha ez lejár, bíróság fogja megállapítani, hogy közveszélyes-e. Ha igen, akkor újabb büntetést kap.