A police.hu szerint az elmúlt egy hét alatt közel egy tonna kat nevű kábítószert foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Liszt Ferenc repülőtéren, és ennek kapcsán három nyomozást is indítottak.

A nyomozók az egyik szállítmány átvételekor tetten értek két gyanúsítottat. A nemzetközi drogkereskedő banda Budapesten keresztül csempészte a katot Nyugat-Európába. A szállítólevélen zöld tea megnevezéssel érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre egy 18 dobozból álló küldemény. Ellenőrzése során azonban kiderült, nejloncsomagokban zöld növényi törmeléket tartalmaz, amely a droggyorsteszt szerint kábítószer.

Az NNI április 18-án indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Repülőtéri Igazgatóságának jelzése alapján. A nyomozók megállapították, az összesen 152 kilogrammos szállítmányt egy kenyai vállalkozás adta fel, címzettje egy Magyarországon bejegyzett kft. A lefoglalt növényi törmelékből a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértői kábítószernek minősülő katinon és katin hatóanyagot mutattak ki, melyek az Afrika magashegységeiben honos kat növény vegyületei

– mondta el Csiszér-Kovács Viktória ezredes, az ORFK szóvivője.

A nyomozás feltárta, hogy a magyarországi címzettnek a kenyai cégtől március 11-én 344 kilogrammos légi szállítmány érkezett Budapestre, zöld tea árumegnevezéssel.Az ügy szálai Nyugat-Európába vezettek. Ausztriában korábban három szomáliai állampolgárságú férfit fogtak el, akik a Bécsi Rendőrigazgatóság megalapozott gyanúja szerint kattal kereskedtek Bécsben. Nagy tételben csomagolták és porciózták a kábítószert, feltehetően Svédországba és Dániába küldték volna tovább.

A csomagolóhelyükön, egy bérelt raktárban lefoglalt közel 400 kilogramm kat Magyarországról került Bécsbe. Az elfogott szomáliai férfiak egyike az iratai szerint Budapesten lakott. Az osztrák nyomozók adatai szerint a szervezett bűnbanda által értékesített kat – teának álcázva – Etiópiából és Kenyából érkezett légi úton Magyarországra – az áprilisi szállítmányéval megegyező kft.-nek címezve –, majd magyar rendszámú furgonokkal szállították Bécsbe.

A magyarországi cég ügyvezetőjét, Atekha J. S. (39) nigériai állampolgárt április 19-én délben a vámraktárnál fogták el az NNI nyomozói, miután a vámot kifizetve el akarta szállíttatni a katot. Kora délután elfogták a helyszínre érkezett Siyaad L. M. (40) brit állampolgárt is, a nyomozás adatai szerint a szomáliai származású, Londonban élő nő adta a pénzt a vám kifizetésére, a kábítószerrel ő rendelkezett volna

– tette hozzá a szóvivő.

Siyaad L. M. korábban vett már át zöld teának álcázott katszállítmányt Londonban, feltehetően a Liszt Ferenc repülőtéren lefoglalt kábítószert is a brit fővárosba szállíttatta volna. Az NNI nyomozása feltárta, a Bécsben lefoglalt kábítószer budapesti átvételében és továbbításában Atekha J. S. aktív szerepet játszott. Mivel Bécsben, Koppenhágában és Londonban is foglaltak le a hatóságok olyan szállítmányokat, amelyek fuvarlevelén zöld tea árumegnevezés szerepel, ám valójában kat volt bennük, alappal feltételezhető, hogy a nigériai férfi cégének érkezett többi „teaszállítmány” is drogot tartalmazott. Atekha J. S. elfogása után is érkeztek ilyen küldemények a Liszt Ferenc repülőtérre, az elmúlt egy hétben lefoglalt kat súlya megközelíti az egy tonnát. Az NNI másik két nyomozást is indított drogkereskedők felderítésére.

Atekha J. S. és Siyaad L. M. ellen az NNI kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást, a bíróság április 22-én elrendelte a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.