Esztergomy Gergely és Borbély Richárd Tamás életmentőket - két rendőr kollégájukkal együtt - dicséretben részesítette Budapest Rendőrfőkapitánya, Bucsek Gábor. A dicséret pedig azért járt, mert

az utolsó pillanatban, a lábánál fogva rántottak vissza egy nőt az ablakból,

aki újpesti lakásából készült éppen kivetni magát pünkösdhétfőn, este 11 körül. 

közvetlen életveszély

Esztergomy Gergely a Velvetnek elmondta, hogy miután értesítést kaptak az Országos Mentőszolgálat mentésirányító központjából, azonnal a helyszínre siettek. Miután bejutottak a harmadik emeleti lakásba, gyorsan felmérték a terepet, majd meglátták, hogy a nő már majdnem teljesen kilóg az ablakból.

Csak a lába volt az ablakon belül, a teste többi része viszont már kint. Odarohantunk, megragadtuk a lábát, és azonnal visszarántottuk. 

- mondta el Esztergomy, majd hozzátette azt is, hogy ilyenkor egyszerűen nem mérlegel az ember. 

Csak a nagybetűs életmentés számít, az, hogy a közvetlen életveszélyt minél hamarabb elhárítsuk. Ilyenkor nem győzködünk, nem próbáljuk elmagyarázni neki, hogy mégis miért kéne visszamásznia a lakásba. Csak cselekszünk. 

A korábban pszichiátriai kezelés alatt állt nőt ráadásul már csak centik választották el attól, hogy kizuhanjon a panelház harmadik emeletéről - tehát nagyjából 9 méter magasból. A mentők viszont kizárólag akkor kezdenek tárgyalni egy esetleges öngyilkos-jelölttel, ha az illető éppen nincs közvetlen életveszélyben, tehát látnak reális esélyt arra, hogy a szóbeli megegyezés elegendő lehet.

Rossz emberek elől menekült

A nő utólag azt állította, hogy nem meghalni akart, csak érezte, hogy nemsokára rossz emberek jönnek el érte, ezért minél előbb el akart menekülni előlük. Az ablakhoz közeli fán keresztül szeretett volna lemászni, de a mentők és a rendőrök megakadályozták. 

Nem tudom, végül elérte-e a fát a kezével. Nem emlékszem. Ilyenkor tényleg a másodpercek törtrésze alatt kell döntenünk és cselekednünk. 

 

- fűzte hozzá Esztergomy Gergely. A megmentett nőt a történtek után pszichiátriai kezelésre szállították.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt, online segítséget itt kaphat. Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.