Lövöldözés volt július 22-én, pénteken délután a müncheni Olympia bevásárlóközpontban, ahogy erről már beszámoltunk

A németországi rendőrség egyelőre visszafogottan kommunikálja a történteket a BBC beszámolója szerint. A lap azt írja, hogy az akciót nagy valószínűséggel egyedül vitte véghez egy Münchenben élő 18 éves, német-iráni kettős állampolgárságú férfi. 

A támadásnak legalább 9 halottja van, 27-en megsérültek, közülük tízen súlyos állapotban kerültek kórházba. A sebesültek között gyerekek is vannak. 

A férfi végül saját magával is végzett, előtte civil ruhás rendőrök tüzeltek rá, de a boncolás alapján nem sebesítették meg, írja az MTI.

A távirati iroda további információi alapján Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint valamilyen módon a fanatikus iszlámhoz kötődhetett a péntek esti, müncheni lövöldözés 18 éves iráni származású elkövetője.

Az indítékokkal kapcsolatban két verziót tart lehetségesnek: az elkövető vagy megőrült, vagy radikális iszlamista megfontolások vannak a háttérben.

Ehhez képest a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője, Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a 18 éves elkövető Münchenben született, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez.

Hozzátette azt is, hogy a nyomozás alapján egyértelmű, hogy az ügynek

egyáltalán nincs köze a menekültek témájához.

Azt is elmondta, hogy a fiatalember az ámokfutás témájával azonban behatóan foglalkozott. Egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel lövöldözött a város északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben.

A további részletekről  az Index folyamatosan frissülő cikkéből  tájékozódhat.