Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán osztotta meg a hírt, hogy néhány nappal ezelőtt megmentettek egy 24 és fél hetes magzatot Budapesten. Azért hívták a szolgálatot, mert a kismama görcsölt, de mire megérkeztek, a magzat már megszületett.

Az ápoló és a gépkocsivezető bementek a lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő anya egy fotelben ült, lábai között gyermekével. A baba nem lélegzett, szíve mindössze 60-nal vert, és ez is folyamatosan csökkent. A konyhaasztalon látták el: hogy melegítsék, lámpát tettek fölé, oxigént adtak neki, majd elvágták a köldökzsinórt. A gépkocsivezető értesítette a mentésirányítást, akik felvették a kapcsolatot Peter Cerny Koraszülött Alapítvánnyal. Amíg megérkeztek, dr. Kocsis Tibor szolgálatvezető főorvos telefonon segített: megkezdték a baba szájjal lélegeztetését, amelynek hatására szép lassan kúszott fel az újszülött pulzusa, majd a spontán légzése is elindult, végül megmozdult és gőgicsélt.

Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyuka szakszerű ellátását kezdték el. Mindkettejüket kórházba szállították, és stabil állapotban adták át

„A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galgó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk” – írta a Mentőszolgálat.

Egy 24 és fél hetes magzatot élesztettek újra Bajtársaink Néhány nappal ezelőtt későn este a Központi Irányító...

Posted by Országos Mentőszolgálat on Tuesday, 26 July 2016