A Fővárosi Főügyészség közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat a 16 éves fiatalkorú ellen, aki a vád szerint tavaly novemberben az őt szállító mentőautóban a mentőápolóra támadt, akit egy késsel életveszélyesen megsebesített.

A fiú 2015. november 3-án reggel lett rosszul egy XXI. kerületi társasházban. Egy új fajta pszichoaktív anyagot használt, amit a szervezete nem bírt elviselni, ezért a liftben összeesett. A lakók értesítették a mentőket. A helyszínre egy mentőápoló és egy gépkocsivezető érkezett, akik a vádlottat a mentőautóhoz kísérték. 

Az autóban a fiúnak hirtelen tévképzetei támadtak, ezért - miután kicsatolta a biztonsági övét -, az iskolatáskájából elővett egy kést, majd a vele szemben ülő ápolóra támadt. 

A sértett ezt azonnal jelezte a gépkocsivezetőnek, aki a mentőautót az Üllői úton leállította.

A vádlott kérésre sem volt hajlandó átadni a kést az ápolónak, ehelyett inkább egy határozott mozdulattal hason szúrta. Ezt többször is meg akarta próbálni, de a sértett egyik kezével ráfogott a kés pengéjére.

A kolléga segítségével végül sikerült kicsavarni a kést a fiatalember kezéből, akit a sofőr addig nem engedett el, amíg a rendőrök ki nem érkeztek. 

A sértett a szúrás következtében életveszélyes állapotba került, életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

A vádlott ellen - aki egyébként lakhelyét nem hagyhatja el - , a Fővárosi Főügyészség a vádiratban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A bűncselekmény miatt a fiú maximum 15 év börtönbüntetésre számíthat.