A 2016. szeptember 14-ei sajtótájékoztatón jelentette be Simicskó István honvédelmi miniszter, hogy a hortobágyi tűzszerészbalesettel kapcsolatos vizsgálatok szerint a 

a tűzszerészek semmilyen mulasztást, hibát vagy vétséget nem követtek el, ugyanakkor nem utalnak jelek elővigyázatlanságra sem.

A balesetet nem elővigyázatlanság okozta. Négy kiváló tűzszerészt vesztett el a honvédség, ők lelkiismeretesen, odafigyeléssel, a szabályok betartásával végezték feladataikat.

- tette hozzá.

Benkő Tibor vezérkari főnök azt mondta, hogy a bombatestben lévő robbanóanyag elöregedése, a külső hatásokra való érzékenységének növekedése okozta a balesetet.  A vizsgálati jegyzőkönyvből is idézett, amely szerint a katonák az előírásoknak megfelelő végzettséggel rendelkeztek, a  járőrparancsnok egyértelműen és pontosan azonosította be a bombát, helyesen határozta meg annak hatástalanítási módszerét.

A talált bombatípust ismerték, a hatástalanítás előkészítése, végrehajtása során sem történt mulasztás. A bombatestből a gyújtószerkezetet szakszerűen távolították el a tűzszerészek.

A 2016. július 1-jén történt balesetkor a bombázótéren az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei éppen mentesítési feladatokat végeztek, amikor egy 250 kilós második világháborús bomba a hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, őket hősi halottá nyilvánították és posztumusz hadnaggyá léptették elő őket. Ötödik társuk súlyos sérüléseket szenvedett. Vele kapcsolatban a honvédelmi miniszter elmondta, hogy továbbra is gondoskodnak róla, továbbá visszautalt arra, amikor Benkő Tibor vezérkari főnökkel együtt meglátogatták, és azt mondta nekik, hogy 

annak, hogy a bomba felrobban, annyi esélye volt, mint hogy ő életben maradt. Semmi.

Simicskó István kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséget vállalt, és szociális gondoskodást biztosít az elhunyt katonák hozzátartozói és családja számára.

Azt is elmondta, hogy a baleset okainak és körülményeinek feltárására független vizsgálóbizottság alakult, és ugyan a vizsgálatoknak vége, az igazi tragédia valójában az, hogy a bomba felrobbant.  

Hozzátette, hogy a honvédség tűzszerészei mindig szigorú szabályok szerint dolgoztak a Hortobágyi Nemzeti Park területén is, és azokat be is tartották. Állítása szerint egy ilyen szakmában előfordulhatnak ilyen balesetek, de a jövőben még szigorúbb szabályokat hoznak a térségben, hogy elkerülhessék egy későbbi, hasonló tragédia lehetőségét.

Forrás: MTI