A Pablo Escobar, a legendás hírű kolumbiai drogbáró életét feldolgozó Narcos című sorozat már a második évadnál jár. Az 1993-ban agyonlőtt kokainkirály fia, Sebastian Marroquin ennek kapcsán a Mirrornak adott interjút, amiben elmondta, hogy a Netflix szerinte túlzottan valósághűen dolgozta fel a témát, egyúttal pedig felidézte, milyen fényűző körülmények között nőtt fel, és apja miként avatta be sötét ügyleteibe. 

A drogbáró fiától megkérdezték, ha mondania kéne valamit, hogy hol lehet most apja, mi lenne az a hely?

„Egy csomó ember azt felelné, hogy a pokolban.. ha tényleg ott van, légkondija is van.”

– válaszolta Sebastian Marroquin. 

A világ hetedik leggazdagabb embere

Pablo Escobar fiának nem éppen átlagos gyermekkora volt. Amikor felmerült, hogy mit szeretne születésnapjára, édesapja egyértelművé tette, hogy bármit kérhet, és ezt szó szerint értette. Ebben az időszakban a kokainkirály heti 420 millió dollárt, mintegy 116 milliárd forintot keresett azzal, hogy drogokat csempészett az Egyesült Államokba. Elképesztő vagyonát jól mutatja, hogy a Forbes magazin 1987-ben a világ hetedik leggazdagabb embereként tartotta számon.

Kilencévesen a kokaingyárban

A drogbáró véres harcok árán gazdagodott meg, becslések szerint hétezer gyilkosság fűződik a nevéhez. Ennek ellenére fia előtt sem titkolta, honnan lett ennyi pénze. 

7 vagy 8 éves voltam, amikor Panamában elmondta, fiam, professzionális bűnöző vagyok. Az apám fiatal korom óta mindig világosan beszélt arról, miben volt benne a keze, de természetesen hétévesen még nem tudtam felfogni a szavai súlyát.

Pablo Escobar már akkoriban megismertette gyermekét a drogok veszélyeivel. Telepakolt egy asztalt kábítószerekkel, és mindegyikről elmondta, hogy hívják és milyen hatása van. Kilencéves korában aztán elvitte őt kokaingyárába.

Saját állatkertre is futotta

Mint sok minden másban, a drogbáró a pénzszórásban is kreatív volt. Az évek során legalább 60 járművet, köztük számos repülőt, illetve 10 házat vásárolt, sőt birtokán saját állatkertet, leszállópályát és mesterséges tavakat építtetett magának. Családja mindenből a legjobbat kapta. Feleségének magánrepülővel szállítottak virágokat a fővárosból, a közös étkezéseknél pedig egy 400 ezer dollár, vagyis körülbelül 100 millió forint értékű arany étkészletből ettek.  

Olyan sok pénzünk volt, hogy azt sem tudtuk, mit kezdjünk vele. Karácsonykor a hagyományok szerint kolumbiai ételeket főznek az emberek, majd elviszik a barátaikhoz és családjukhoz. Nálunk az volt a különbség, hogy helikopterrel küldtük el.

A bujkálás évei

Utolsó éveiben a hatóságok már Pablo Escobar nyomában loholtak, ezért családjával egyfolytában menekülniük kellet, miközben különféle rejtekhelyeken húzták meg magukat. Sebastian Marroquin szerint apja ilyenkor bekötötte a szemüket, hogy ha a rendőrök elkapnák őket, ne tudják kiszedni belőlük, hol bujkálnak. Egy alkalommal például Medellin egyik elhagyott házában lapultak, amikor az egyenruhások ellepték a környéket. 

Több millió dollárnyi készpénzünk volt, de majd éhen haltunk.. nem hagyhattuk el a házat, pedig akár egy egész szupermarketet is megvehettünk volna... Nem volt menekvés. Tudtuk, hogy ha bejönnének, mi halottak lennénk. Ezekben a pillanatokban jöttem rá: mi értelme van a drogból szerzett pénznek, ha annyi szabadságunk sem marad, hogy elhagyjuk a házat?

Két könyvet írt apjáról

Pablo Escobart 1993. december 2-án egy razzia során lőtte agyon egy elitalakulat. Sebastian Marroquin és édesanyja ezután Argentínába költözött, ahol nevüket megváltoztatva kezdtek új életet. A férfi azóta két könyvet írt édesapjáról.

Úgy gondolom, apámban legalább annyi jó volt, mint rossz. Ő egy nagyon összetett, ellentmondásos ember volt... Nehéz volt megérteni. Ami bűn az emberek szemében, az Isten szemében nem feltétlenül az.

Via Mirror