A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emelt azzal az 50 éves férfival szemben, akinek az egyik kutyája 2015. október 29-én megtámadott és megölt egy idős asszonyt Monajon, aki a saját portáján kertészkedett. 

A helyi férfi összesen öt kutyát tartott, köztük három amerikai staffordshire terriert. A kutyák korábban már többször kiszöktek az udvarról és a környéken lakók tartottak is tőlük, ennek ellenére a vádlott nem gondoskodott a telek megfelelő, biztonságos körbekerítéséről. 

- írja közleményében a Borsod Megyei Főügyészség.

A tragédia napján a férfi elment otthonról, a kutyákat felügyelet nélkül, szabadon hagyta. Ezt kihasználta az egyik staffordshire terrier. 

Az egyéves kan a kerítésen könnyen kijutott, átment a szomszédos portára. Az idős asszony éppen krumplit szedett, a kutya azonnal megtámadta.

Végül két utcabeli férfi sietett a segítségért kiáltó nő segítségére, közben a harcikutya elmenekült, azonban később elkapták. 

A 83 éves asszonynak legalább 20-25 harapott és marcangolt sérülése keletkezett. Az orvosi szakvélemény szerint gyors és szakszerű orvosi ellátás ellenére, a mentőknek esélyük sem volt arra, hogy az életét megmentsék.

Úgy tudjuk, a tragédia után a kutyák állatvédőkhöz kerültek.