A történet főszereplője egy brit férfi, Michael Danaher, akit azzal vádolnak, hogy idén áprilisban halálra szúrta a neves történész, író és régiségkereskedő Adrian Greenwoodot, annak oxfordi otthonában.

Az 50 éves vádlott bírósági tárgyalásán most kiderült, hogy más híres emberek is a célkeresztjébe kerültek. Többek között a modell Kate Moss, a befektető Adrian Beecroft és a regényíró Lord Jeffrey Archer családtagjainak elrablását tervezte, hogy váltságdíjat követeljen értük.

A férfi a laptopján vezetett egy "Vállalkozások" névre keresztelt táblázatot, ami reménybeli áldozatairól tartalmazott információkat. Ennek alapján a bűncselekmények körét egészen rugalmasan közelítette meg. Nem feltétlenül ragaszkodott volna az emberrabláshoz, a B-terve az volt, hogy egyszerűen betör hozzájuk és erőszakkal veszi el értékeiket.

Az internetet hívta segítségül

Oliver Saxby ügyész szerint Michael Danaher gyakran hajnalig bújta az internetet, hogy felkészüljön az akciókra. A nevekből és címekből összesen három listát állított össze. Mindegyiken híres emberek szerepeltek, jellemzően olyanok, akik nagy házakban élnek.

Egy könyv miatt ölhetett

A férfi feltételezett áldozatát, Adrian Greenwoodot utoljára április 5-én látták élve. Két nappal később takarítója fedezte fel holttestét oxfordi otthonában. A halottkémi vizsgálat eredménye szerint halálát a mellkasát és nyakát borító szúrt sebek okozták. A vád alapján gyilkosa azért ölhette meg, mert nem akarta eladni neki Kenneth Grahame "The Wind in the Willows” című könyvének első kiadását.

A 42 éves történész egyebek mellett arról volt híres, hogy a Harry Potter-könyvek méregdrágának számító, első kiadásait gyűjtötte. 2009-ben J. K. Rowlinggal is sikerült összerúgnia a port, mert eladta az írónő néhány személyes tárgyát (amire a szerzői jog miatt elvileg nem lett volna lehetősége), köztük egy listát, ami a "Harry Potter és a bölcsek köve" karaktereinek potenciális neveit sorolta fel. 

Tagadta bűnösségét

Michael Danaher az eljárás során tagadta bűnösségét. Ügyében valamikor a következő három hétben várható ítélet.

Via The Daily Mail