Születése után néhány órával, anyja ágyából a padlóra esett, és betört a koponyája egy újszülöttnek egy miskolci kórházban. Szobatársai hiába győzködték az anyát, hogy kérjen segítséget, sokáig egyáltalán nem szólt az éjszakás nővérnek.

A Miskolci Törvényszék a nőt életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt másfél év fogházbüntetésre ítélte október 18-án, amit két évre felfüggesztett.

Arra riadt fel, hogy a baba a földön fekszik

A nő valószínűleg a szülés utáni kimerültség miatt aludt el, miközben kislányát szoptatta és már csak arra riadt fel, hogy a gyerek sír és a padlón fekszik. 

Felkapta a földről a gyermeket, megnézte, hogy van-e rajta sérülés, majd, megnyugtatta és tisztába tette. Ezután visszafektette maga mellé az ágyra. A szobatársai győzködték, hogy szóljon a nővéreknek, nehogy a babának agyrázkódása legyen, de az anya nem volt hajlandó. Azt mondta, ő már megnézte a picit és nincs rajta komoly sérülés. 

– derül ki a vádiratból.

Bár a gyereksírásra az éjszakás nővér is bement a a kórterembe, de senki nem szólt neki, hogy mi történt a gyerekkel. Az anya csak annyit mondott: „biztos éhes, semmi baj nem történt”.

A nő csak akkor kért segítséget a nővértől, amikor észrevette hogy a csecsemő feje bedagadt, de akkor is azt állította, hogy a gyerek véletlenül verte be a fejét az ágy támlájába. 

Az orvosi vizsgálatokból derült ki, hogy az újszülött súlyos koponyasérülést szenvedett.

Megijedt, ezért nem szólt a nővéreknek

Az anya a bíróságon nem tett vallomást, de korábban elmondta, hogy nagyon megijedt és nem merte megmondani az éjszakás nővérnek, hogy mi történt a gyerekkel.

A kislány azóta jól van, felépült a sérülésekből, az anya pedig rendszeresen viszi orvosi ellenőrzésre. A bíróság enyhítő körülménynek értékelte a nő büntetlen előéletét és, hogy az anyának négy gyermekről kell gondoskodnia, közülük az egyik tartósan beteg.

– mondta Barkó Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője.

A kórház nem hibázott

Az ügyben fel sem merült, hogy a kórházi dolgozók hibát követtek volna el. Ezért nem is vizsgálták a kórház felelősségét, csak az anyáét. 

A szülőszobában előírás, hogy szoptatás után a csecsemőt mindig be kell fektetni az ágy végében található rácsos ágyba. Az anya ezt nem tartotta be, mert sajnálatos módon elaludt. A meghallgatott tanúk szerint a nővérek minden munkaköri előírást betartottak, így nem felelősek a balesetért. 

- tette hozzá az ügyészség szóvivője. 

Borítóképünk csak illusztráció.