A Velvet eddig meg nem erősített információja szerint egy '95-ös születésű, Taksonyhoz köthető férfi lehet a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetője.

Helyszíni tudósítónknak több taksonyi lakó is megerősítette, hogy szerdán 16:30-tól a a Pest megyei település egyik utcáját fegyveres kommandósok lepték el, és egy autószerelő műhelyt is átkutattak. A helyiek elmondása szerint a műhely tulajdonosának testvére körübelül nyolc éve, lányával és húsz év körüli fiával egy Zala megyei településre költözött. 

A műhely tulajdonosának családja tegnap délután a helyiek beszámolója szerint  „feltett kézzel jött ki a kapun", de azt nem lehetett látni, hogy elvittek-e valakit. A Velvet elérte telefonon a tulajdonost, aki megerősítette a rendőri akciót, de mást nem kívánt mondani.

Nagyjából ezzel egy időben a TEK a Zala megyei Karmacson, Hévízen és Keszthelyen is akciózott. Ezekről megkérdeztük a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészséget, de továbbra sem kommentálnak semmilyen információt.

Korábban, többek között az Index is arról számolt be, hogy az elkövető egy Zala megyei település volt polgármesterének a fia lehet, akit még szerdán kihallgattak a nyomozók. Információnk szerint a polgármester, P. László Karmacs független vezetője volt 2010-től. Valószínűleg ennek tudható be, hogy a TEK kommandósai szerda délután ellepték az alig nyolcszáz lelkes települést.

A szeptember 24-i robbantásban a BRFK két gyalogos járőre, egy 23 éves nő és egy 26 éves férfi. életveszélyesen megsérült.

A támadás után tartott sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt mondta, hogy a támadó

ki akarta végezni a rendőröket,

és hajtóvadászatot indított a férfi ellen, aki házilag készítette a robbanóanyagot, és egy távirányítóval hozta működésbe a bombát. Bár 10 millió forint nyomravezetői díjat is felajánlottak, egyelőre úgy tűnik, hogy a rendőrség egy csellel jutott a feltételezett elkövető nyomára. A gyanúsított édesanyjától először egy közúti ellenőrzésnek álcázva vettek DNS-mintát, úgy, hogy szondát fújattak vele. A minta nagy fokú egyezést mutatott a robbantás helyszínén, a hátizsákon talált mintával.

A Központi Nyomozó Főügyészség egyelőre nem ad tájékoztatást az ügyben, csütörtökre ígért sajtótájékoztatót. A gyanúsított elfogásáról  a sajtóban keringő információt a TEK nem erősítette meg, és nem is cáfolta, ám azt az MTI és M1 is tényként állította tegnap.

Update: 

Az ORFK és a TEK egy sajtótájékoztatón számolt be az elfogás részleteiről. Dr. Keresztes Imre főügyész elmondta, az előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével, illetve robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsított férfit Keszthelyen vették őrizetbe.

Az illetőről annyit lehet tudni, magyar állampolgár, de nem budapesti illetőségű és ezidáig nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásokban. A fiatalember nem tett vallomást, a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen pedig panasszal élt.

"Indítványt teszünk előzetes letartóztatásának elrendelésére."

Dr. Keresztes Imre szerint a nyomozás során világosan kiderült, hogy egy személy követte el a robbantást. Felmerült, hogy újabb bűncselekményre készül, ezért is megnyugtató, hogy elfogták.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón elmondta, a rendőrség mintegy ezer bejelentést kapott az ügyben. Kitért a sérült rendőrök állapotára is. Beszámolója szerint állapotuk folyamatosan javul, ezért néhány hónap múlva visszaállhatnak a rendőri szolgálatba.

Hajdu János, a TEK főigazgatója az elfogás kapcsán felidézte, a gyanúsított október 19-én, szerdán 16 óra 9 perckor a keszthelyi Csík Ferenc sétányon várakozott kocsijával. Ekkor vették őrizetbe, majd Budapestre szállították és átadták a hatóságoknak.

Update2: Itt egy videó is az elfogásról: