A csak Ace és Sheila néven emlegetett Fülöp-szigeteki házaspár a Rodrigo Duterte elnök által meghirdetett drogháború keretében vadászik dílerekre, és elég jók abban, amit csinálnak. Célpontonként 100 dollár (28 ezer forint) üti markukat, ami nem valami sok, de ha figyelembe vesszük, hogy csoportjuk eddig 800 kivégzést hajtott végre, akkor könnyedén kiszámolható, hogy már több mint 22 millió forintnyi összeget gyilkoltak össze.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök június 30-án lépett hivatalba. Azóta cudar idők köszöntöttek az országban élő dílerekre és drogfogyasztókra, a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok közel háromezer embert öltek meg a parancsára. Az önmagát Adolf Hitlerhez hasonlító elnök ennek ellenére sem teljesen elégedett. Legalább hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt szeretne holtan látni.

3 nap alatt bárkit megölnek

A küzdelemben a házaspár is komoly szerepet vállalt, halálosztaguk eddig 800 ember mészárolt le. A megbízásokat telefonon kapják egy magas rangú rendőri vezetőtől, és az a jellemző, hogy három napon belül elvégzik a munkát. A férj, Ace azt mondja, azért vonta be feleségét, mert rájött, hogy nőként sokkal közelebb tud jutni a célpontokhoz, mint amennyire neki sikerülhet.

Cetlikkel jelölik meg áldozataikat

Ace szerint a támadásokat fegyverrel hajtják végre, az először lövök és csak utána kérdezek mentalitást követve.

„Nem csak egyszer tüzelünk rájuk. Gondoskodunk róla, hogy meghaljanak.”

A fejvadászok általában egy „díler” feliratú kártyát hagynak a gyilkosságok helyszínén. Ezzel a média figyelmét próbálják felkelteni, illetve főnökeiknek is üzennek, hogy teljesítették a megbízást. Sheila néha bűntudat érez a gyilkosságok miatt. Ilyenkor azzal igyekszik vigasztalni magát, hogy ha célpontjuk nem lett volna rossz ember, bizonyára nem került volna ebbe a helyzetbe.

Számukra sincs menekvés

Sheila elárulta, hogy a halálosztagokat keménykezű főnökök irányítják, és ez alól saját csoportjuk sem kivétel. Bár már megfordult a fejében, hogy más kereseti forrás után nézzen, ezt egyelőre nem teheti meg, mert azzal saját halálos ítéletét írná alá.

„Ha megtenném, a főnökön azt gondolná, vajon miért akar kilépni, talán mesterkedik valamiben?”

Innen pedig rövid út vezet oda, hogy utána küldjenek valakit, hogy intézze el a problémát. A házaspár egyetlen esélye az lehet, ha már senki nem marad, akit meg kell ölni, de ez nem mostanában biztosan nem fog megtörténni, mivel a rendőrségtől egyre több megbízást kapnak.

Via The Sun