Nálunk is történnek izgalmas bűncselekmények. 

Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy néhány eset megihlette a forgatókönyvírókat is. Szolgálhatunk többek között sorozatgyilkossággal, Viszkis rablóval, romantikus, szökésben lévő rablópárossal és még rejtélyes körülmények között megölt amerikai milliomossal is. 

via GIPHY

Nézzük a legérdekesebb filmeket, amik megtörtént bűntényeket dolgoznak fel. 

A magyar bűnüldözés egyik legnagyobb baklövése

A martfűi rém a legújabb magyar pszicho-thriller, annyira friss, hogy november 10-én mutatták be a mozikban. A történet az 1957-1967 között elkövetett sorozatgyilkosságokat dolgozza fel, és a magyar kriminalisztika egyik legnagyobb tévedését. 

A sztori

Az első áldozatot, Szegedi Margit cipőgyári munkásnőt 1957. július 22-én találták meg betört koponyával egy árokban, és a rendőrség gyorsan talált egy gyanúsítottat, Kirják János cipőgyári munkást, aki szerelmes volt a nőbe. A férfi a rendőrségen mindent bevallott, előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték. Csakhogy hiba csúszott a dologba, mert míg a feltételezett tettes börtönben ült, a környéken újabb nőket gyilkoltak meg. 

A film forgatókönyve szerint egy Budapestről érkező, fiatal, lelkiismeretes ügyész oldja meg az ügyet, és megtalálja a valódi tettest, Kovács Péter teherautó-sofőrt. 

A Martfűn és környékén játszódó filmben helybéli lakosok is szerepeltek statisztaként. Volt köztük olyan is, akiről kiderült, hogy

édesanyja is szerepelt a valódi gyilkos halállistáján. 

A Viszkis szerint a színész durvább, mint ő volt

Június vége óta forgatják Antal Nimród A Viszkis című filmjét. A beszédes cím után nem meglepő, hogy a Viszkis rabló munkásságát dolgozza fel. 

Néhány részlet már kiszivárgott forgatásról, például hogy a Viszkis felhajt egy pohár viszkit akció előtt, vérző háttal áll a tükör előtt, vagy éppen parókában, idegesen tereli a banki alkalmazottakat rablás közben. 

Itt az előzetes is, ahol Ambrus elmeséli, hogy egy keveset már látott a filmből, és úgy gondolja, hogy hitelesen visszaadja az attitűdöt, amit régen képviselt. 

Ugyanakkor egy kicsit megijedt a bankrablós jelenetektől, mert azokban durvábban lép fel Szalay Bence, mint ahogy ő annak idején.

A Viszkis-film a tervek szerint valamikor jövőre kerül a magyar mozikba. Szerepel még benne Schneider Zoltán, Csuja Imre, Gazsó György, Oszter Sándor, Klem Viktor is. 

Nekünk is volt Bonnie és Clyde

A fiatal pár pályafutása 1995. július 31-én kezdődött, amikor a 16 éves Novák Tünde és a 26 éves Fekete László 27 millió forintot rabolt egy nyíregyházi bankból. Utána kocsikra szakosodtak és fegyverrel rabolták el a tulajdonosaiktól. 

A rendőrök éveken át nem tudták őket elkapni, de Bonnie és Clyde végzetes hibát követett el, amikor Fekete meglőtte az őt igazoltatni próbáló rendőrt. Ezután hajtóvadászat indult ellenük. 2000-ben arról cikkeztek az újságok, hogy egymillió forintos vérdíjat tűztek ki a fejükre, néhány nappal később egy miskolci garázsban lecsaptak rájuk a rendőrök. 

Fekete László a letartóztatásuk után öngyilkos lett, így barátnője egyedül állt a bíróság előtt. Tizenegy év börtönre ítélték, ebből kilencet ült le. 2009-ben szabadult.

Az első túszejtés 

Az egész országot felkavarta az első túszdráma, ami 1973-ban zajlott le a balassagyarmati középiskolai lánykollégiumban, és öt nap után mesterlövészek vetettek neki véget. A tragédiáról később regény, majd film is készült Túszdráma címmel.

Azzal kezdődött, hogy a helyi vagány fiúk, Pintye András és öccse a fejükbe vették, hogy nagy balhét csapva hagyják el az országot. A tervük az volt, hogy a kollégiumban túszokat ejtenek, és a szabadon bocsátásukért cserébe pénzt és kocsit szereznek, hogy azzal menjenek Nyugatra.  Január 7-én este besétáltak a kollégiumba, a diáklányokat fegyverekkel egy hálószobába kényszerítették és ott elbarikádozták magukat.

A túlzó követelések között szerepelt lefüggönyözött busz, repülőgép, kézigránátok, fegyverek, egymillió dollár, százezer nyugatnémet márka, négyszázezer svájci frank. 

Az épület közelébe mesterlövészeket telepítettek, akik január 12-én a az ablakon kihajoló nagyobbik fiút lelőtték. Öccse azonnal megadta magát. 15 év börtönbüntetést kapott.

Gazdag Gyula Túsztörténet címmel 1989-ben forgatott filmet belőle. A főszerepet az akkori tinibálványnak számító Berencsi Attilára osztották. 

Botrányos Izomagyak 

Az Izomagyak vagyis a Pain and Gain című filmet 2013-ban mutatták be Hollywoodban. Az Amerikába vándorolt magyar milliomos Griga Ferenc utolsó évét és halálát mutatja be. Griga szextelefonos céget alapított, így gazdagodott meg. 1995-ben rabolták el barátnőjével együtt, hogy pénzt zsaroljanak ki tőle. Végül mindkettőjüket megölték. A gyilkosokat halálbüntetésre ítélték. 

Griga Ferenc rokona a film bemutatója után beperelte Hollywoodot, mert úgy gondolta, hogy viccet csináltak tragédiűjukból, és elferdítették a tényeket. 

Borítóképünk a A Viszkis című film forgatásán készült. Fotó: Szabó Adrienn