Először a 444-en jelent meg egy történet egy apáról, aki feleségével kemoterápiás kezelésre hozta négyéves, leukémiás lányukat. A történet szerint egy Budapesttől 180 kilométerre fekvő községből jöttek a fővárosba Opel Astrájukkal, amelynek környezetvédelmi besorolása miatt nem lett volna szabad közlekednie a szmogriadó miatt.

Az apa már hazafelé tartott, egyedül, amikor leintették a rendőrök, és kiosztottak neki egy 15 ezres büntetést. A férfi állítólag hiába mondta a rendőröknek, hogy előjegyzett orvosi kezelésre vitte gyermekét, amelynek papírjai ott vannak az anyósülésen, ez nem érdekelte őket. 

A történet elég gyorsan végigpörgött az interneten, Bucsek Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya napokig töprengett, aztán merész lépésre szánta el magát. Képzeletben kiosztott néhány tockost kollégáinak, mondván,

... hiszi, vallja, hirdeti: szmogriadó ide vagy oda, környezetvédelmi osztályba sorolás miatt Budapest egyetlen rendőre nem sújt pénzbírsággal egy olyan édesapát, aki kezelésre szállította beteg kislányát. A rendőr ilyenkor nem bírságol, figyelmeztet,

majd a police.hu-n közzétett közleményén végén hozzátette, hogy várja a megbírságolt apa jelentkezését, akiknek kifizetné a büntetését.

A rendőr rokona az atlaszo.hu-nak viszont azt mondta, hogy Budapest rendőrfőkapitánya egyébként csak a két érintett rendőrt nem kereste meg, így azt a 26 éve szolgálatot teljesítő férfit sem, aki a 15 ezer forintos bírságot kiszabta. A rendőr egyébként onnan tudta meg, hogy ő szerepel a hírekben, hogy szóltak neki.

Semmi rendkívüli nem volt a szituációban, a hozzátartozóm elmondta, hogy szmogriadó van, illetve, hogy a járművével nem közlekedhet. Tudomásul vette, ahogyan a kiszabott 15 ezer forintos bírságot is. A rendőr tájékoztatta arról is, hogy nem köteles elfogadni a büntetést, és ha így tesz, akkor szabálysértési feljelentést tesz. Az illető nem kardoskodott, aláírta a csekket, vagyis ezzel elfogadta a szabálysértésért járó büntetést
Ez milyen eljárás? Nem kérdezte meg, nem rendelte be magához. Pedig azt, hogy ki intézkedett, gyorsan kiderítették... Neki erről fogalma sem volt, mert nem akadt problémás intézkedése. Furcsa még az is az ügyben, hogy az ember eddig sehol nem jelentkezett, pedig állítólag sérelem érte. A főkapitány pedig úgy mond ítéletet a beosztottja felett, hogy nem vette fel vele a kapcsolatot és nem érdekelte az ő álláspontja.

Bucsek a 444 szerint hétfőn találkozni fog az apával. Megkérdeztük a BRFK-t, hogy a rendőrfőkapitány felveszi-e a kapcsolatot az érintett rendőrökkel is, amint válaszolnak, posztunkat frissítjük.

Frissítés: Rekordgyorsasággal érkezett meg a rendőrség válasza, amiben azt írják, hogy

Budapest rendőrfőkapitánya megismerte mindkét fél – a jogszerűen megbírságolt, illetve az intézkedők – álláspontját,

igaz, azt nem részletezték, hogy mikor. Valamint azt, hogy

Bucsek úr tartotta a szavát.

Azaz, a rendőfőkapitány minden bizonnyal kifizette az apa helyett a bírságot.