Rutin igazoltatásnak indult, de az utóbbi idők egyik legnagyobb antik fogása lett belőle. Legalább 200 millió forint értékű, közel-keleti műkincseket találtak egy török kamionosnál a Bács-Kiskun megyei nyomozók az M5-ös autópályán. A kamionból több mint száz antik tárgy került elő, melyekről kiderült, hogy

időszámításunk előtt 9-7. századból származnak, és a világon egyedülálló leletek.

A rendőrség február 8-i sajtótájékoztatóján számolt be a tavaly szeptemberi fogásról. 

A kamionos a leleteket Isztambulban vette át azért, hogy 300 euróért Lengyelországba szállítsa. Kiderült, hogy a régiségek egyetlen nyilvántartásban sem szerepelnek, nem hiányoznak sem múzeumból, sem magángyűjteményből.

A bronztárgyak az ókori Urartu királyságból – a mai Törökország és Örményország területéről – származnak: egy magas rangú katona sírjából kerülhettek elő a lószerszámok, csengettyűk, tegezek fémborításai, csatok, harci szekér alkatrészei, egy bronzsisak és egy bronzüst, amiből a világon összesen négy darabot találtak eddig a kutatók. 

A szakértő szerint a világon egyedülálló leletegyüttest foglaltak le. 

A rendőrök a nyomozást befejezték, az ügy iratait a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészségnek elküldték. A leleteket jelenleg a Szépművészeti Múzeumban, a kamionost pedig előzetes letartóztatásban őrzik.