Szerda délután landolt Ferihegyen az a repülő, amivel a veronai buszbaleset egyik legsúlyosabban sérült áldozatát hozták haza. Arról az égési sérüléseket szenvedett férfiról van szó, akit az olasz orvosok múlt héten ébresztettek fel a kómából, és akinek az állapota a bőrátültetést követően fokozatosan javult.

Információink szerint a férfi a gyerekek edzője, kezelését a Honvédkórházban folytatják. 

Tamás Róbert, a Honvédkórház orvosigazgatója a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 40 év körüli férfi állapota stabil, beszéltek vele, de súlyos égési sérülései vannak. Veronában már többször megműtötték, és itthon is több műtét vár majd rá, írja az MTI.

Hosszú lesz a felépülése

- tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a még Veronában ápolt sérült hazaszállításáról a jövő héten születhet döntés.

Úgy tudjuk, az említett férfi a buszsofőr, akiről a Külügyminisztérium legutóbb azt közölte, hogy állapotában nincs változás, őt továbbra is altatásban tartják.

A veronai buszbaleset Honvédkórházban kezelt négy sérültje közül ketten még január 30-án hagyhatták el a kórházat, a másik két, kiterjedt égési sérüléssel kezelt sérült állapota stabil volt, de még több műtét várt rájuk.

A január 20-i balesetben 16-an vesztették életüket, köztük 11 fiatalkorú, egy ember életveszélyesen, ketten nagyon súlyosan, tízen súlyosan, tizenhárman könnyebben sérültek meg, és tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, továbbá volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

Közben Kovács Zoltán, kormányszóvivő az MTI-vel közölte, hogy 

a kormány internetes konzultációt indít a veronai buszbaleset nyomán felmerülő szabályozási kérdésekről.

Kovács szerint a kormány áttekintette a busztragédiával összefüggésben rendelkezésre álló információkat, folyamatban lévő egyeztetéseket, de mielőtt a végső döntést hoznának a szabályozásról, szeretnék megkérdezni az embereket is.

A konzultáció egy hónapig tart és három kérdésben várják az ön véleményét is:

  • lehessen-e éjszaka 11 óra és hajnali 4 között diákokat, fiatalokat szállító busznak közlekednie,
  • a sofőrök egészségügyi alkalmasságának szabályozása mire terjedjen ki, 
  • illetve a diákokat szállító buszok milyen műszaki paraméterekkel rendelkezzenek?