Beismerő vallomást tett a Teréz körúti robbantással gyanúsított férfi

- erről P. László ügyvédje, Brunner Tamás tájékoztatta a Velvetet, azonban ennél többet most sem közölt.

A 23 éves férfi jelenleg is előzetes letartóztatásban van, és az ügyben ez azért is érdekes fejlemény, mert P. László korábban nem tett vallomást és következetesen tagadta, hogy ő követte volna el a robbantást. A robbantással gyanúsított fiatalember eddig azt is visszautasította, hogy ő szerepelne azokon a kamerafelvételeken, amelyeket a rendőrség lefoglalt.

Úgy tudjuk, ezúttal ő maga kérte, hogy beszélhessen a történtekről. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken csak annyit erősített meg az ügyben, hogy február 15-én és 16-án valóban meghallgatták a férfit, aki részletesen beszélt a történtekről, de arról nem kívántak nyilatkozni, hogy a férfi beismerte-e a bűncselekmény elkövetését.

A gyanúsított kihallgatása február 20-án, hétfőn folytatódik.

A Magyar idők úgy értesült, hogy az október 21-től előzetes letartóztatásban ülő P. László szerdán szembesült a végleges szakértői véleményekkel. Ekkor dönthette el, hogy kész teljes körű, részletes vallomást tenni. 

Alapos gyanút alátámasztó bizonyíték lehet például, hogy genetikai azonosságot mutattak ki a pokolgép szállításhoz használt hátizsák maradványairól, illetve a pokolgép indítószerkezetének maradványairól nyert DNS-hordozó anyag és a férfi DNS-e között.

A másik ilyen perdöntő bizonyíték a végleges tűzszerészszak­értői vélemény, ami kimondhatta, hogy a robbantáshoz használt anyag molekuláiban azonos a férfi présházában talált robbanóanyaggal. 

Brunner Tamás korábban azt mondta a Velvetnek, hogy ezekre a szakértői véleményekre még várnak és ezután kérvényezhetik az antropológiai vizsgálat elvégzését, amitől azt várták, hogy a fejforma és egyéb jellemzők alapján bebizonyítsa, hogy nem P. László van a térfigyelő kamerák felvételén. A beismerő vallomás után nem tudni, hogy erre egyáltalán sor kerül-e a jövőben. 

A gyanú szerint a Zala megyei Karmacson elő férfi tavaly szeptember 24-én egy házilag barkácsolt bombával robbantott a Teréz körúton. A detonációban két rendőr életveszélyesen megsérült. 

A férfit előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete elkövetésével gyanúsítják, amiért életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.