4O5A8183

Fordulat: súlyosbították a vádat a szeretőjét lúggal leöntő orvos ügyében

2017.02.24. 17:12

A kiegészített szakvélemények meggyőzték a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészséget és január 24-én módosították a vádat annak a budai orvosnak az ügyében, aki 2013-ban megtámadta, elkábította volt szeretőjét és maró lúggal öntötte le a nő nemi szervét.

Az már az elsőfokon eljáró bíró szerint sem volt kétséges, hogy a Budai Irgalmasrendi Kórház volt főigazgatója, B. Krisztián volt a maszkos támadó, aki négy éve volt szeretője szexuális életét akarta tönkretenni a brutális támadással. A férfit elsőfokon viszont mindössze négy év börtönbüntetésre ítélték, öt évre orvosi hivatásától, hat évre pedig a közügyektől is eltiltották. 

Azért csak ennyire, mert az elsőfokú bíróság előtt a megvizsgált bizonyítékok alapján nem bizonyosodott be, hogy a volt kórházigazgató életveszélyes helyzetet idézett volna elő azzal, hogy Renner Erikát az otthonában elaltatta, maró anyaggal lelocsolta és magára hagyta. A férfit ezért életveszélyt okozó testi sértés helyett, csak

maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó testi sértés, valamint kifosztás miatt ítélték el.

A bűncselekmény minősítése ellen sokáig az ügyben eljáró Fővárosi Fellebbviteli Főügyészségnek sem volt kifogása, csupán a büntetés mértékét súlyosbították volna. A mai tárgyaláson azonban a szakértők alátámasztották azt, hogy a nő sérülései életveszélyesek voltak és meghalhatott volna, ha nem kap időben orvosi segítséget. A férfit ezért

  • életveszélyt okozó testi sértés bűntettével,
  • kifosztás bűntettével
  • magánokirattal való visszaélés, és
  • magánlaksértés vétségével

vádolják, amiért elvben jóval súlyosabb büntetésre számíthat. Az az ügyészség számára is teljesen nyilvánvaló volt, hogy a férfi a nő akarata ellenére jutott be a lakásba és tartózkodott ott, ahonnan a támadás után két mobiltelefont és Renner Erika iratait valamint bankkártyáit is magával vitte.

CSAK MAGÁT FORRÁZTA LE

A védelem a pénteki tárgyaláson magán-szakvéleménnyel állt elő, amely többek között azt is firtatta, hogy a

sértett talán forró folyadékkal; forró vízzel vagy forró kamillával próbálta magát bódult állapotban felfrissíteni és ekkor okozta magának a sérüléseket.

Azt a „fehér-barnás elszíneződést″ viszont, amit a nő nemi szervén láttak az orvosok a kórházban közvetlenül a támadás után, Zacher Gábor igazságügyi orvosszakértő szerint egyértelműen nem forrázás okozta. Arról nem is beszélve, hogy egy forrásban levő folyadék egészen más patológiai elváltozást okoz, mint a lúggal vagy savval történő marás.

Az ügyben kirendelt szakértők szerint azonban csak az életveszély lehetősége állt fenn akkor, amikor Renner Erikát a támadó elkábította, az orvosi értelemben vett sokk - estében az égési sokk - pedig nem valósult meg.

A nő ágyékán és nemi szervén viszont másod- és harmadfokú égési sérülést szenvedett, amely önmagában életveszélyes állapotot idézett elő.

A világ legfiatalabb orvosa, aki nem így rendezi a konfliktusait

Brutalitásban egy dimenziót ugrott a vádlott, aki itt nem volt sem könyörületes, sem irgalmas, pedig a külvilág felé a mélyen vallásos ember képét mutatta, és az irgalmasok kórházát vezette

- hangzott el Renner Erika ügyvédje, Gál András perbeszédében a módszer, ahogy B. Krisztián a nő nemi szervét végleg elpusztította. Az ügyvéd komolyan kritizálta a Fővárosi Főügyészséget is, amiért annak idején vádat sem akartak emelni a férfival szemben, pedig most ugyanazon bizonyítékok alapján állnak a másodfokú bíróság előtt. És utalt B. Krisztián magas állami vezetőkhöz köthető rokoni szálaira is, aminek köszönhetően 

a férfinak biztosan mindig lenne állása, pontosan azért, amiért annak idején a világ legfiatalabb kórházigazgatója lett.

Gál kitartott amellett is, hogy a sokkal súlyosabb bűncselekmény valósult meg, mint, ahogy azt az ügyészség újragondolta. Szerinte eshetőleges szándékkal elkövetett emberölési kísérlet történt, mégpedig előre kitervelten, aljas célból, különös kegyetlenséggel, egy védekezésre képtelenné tett emberrel szemben.

A védelem szerint azonban az eljárás hemzseg a hibáktól, és az orvos felmentését, valamint az új eljárás lefolytatását kérték.

B. Krisztián az utolsó szó jogán ugyanezt kérte, már csak azért is, mert állítása szerint a bűncselekményt nem ő követte el és társadalom érdeke is az lenne, hogy a valódi elkövetőt megtalálják. Ő

egy higgadt ember, aki nem így rendezi a konfliktusait.

Az orvos szerint négy éve azért szakítottak Renner Erikával, mert a nő soha nem nézte jó szemmel, amikor a gyerekeivel volt, és nem azért, mert nem akart kilépni a házasságából. A szakítást követő első hetekben pedig csak a lezárás miatt kereste Rennert. Azóta egyébként az ötgyerekes orvosnak felesége mellett új barátnője van, aki négy éve, a meghurcoltatások ellenére is kitart mellette.

A Fővárosi Ítélőtábla csak a következő tárgyalási napon, március 10-én hirdet ítéletet.

(Borítókép: B. Krisztián a másodfokú tárgyaláson. Fotó: Ajpek Orsi/Index)