Nyomkövetőt nem kapott, de heti négyszer az otthonában ellenőrzik majd a rendőrök Tasnádi Pétert, akit a nyomozó ügyészek március 23-án, csütörtökön többek között orgazdaság miatt vettek őrizetbe. A Fővárosi Törvényszék bírája szombaton hét órás tárgyalás után végül Tasnádi házi őrizetét rendelte el, bűntársa viszont harminc napra előzetes letartóztatásba került. A döntés nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett ellene.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség közleményéből pénteken csak annyi derült ki, hogy február 2-ra virradóra egy harmadik kerületi garázsból valaki ellopott egy nagy értékű autót, amit Tasnádi és a társa valahogy megtudott. Megkeresték a kocsi tulajdonosát és felajánlották neki, hogy 3,5 millió forintért visszavásárolhatja a luxusautót, de a tulaj végül 500 ezer forintra alkudta le az összeget. Február 19-én össze is hozták a találkozót, de a férfi csak 250 ezer forintot adott át Tasnádiéknak.

Az ügyben viszont nem a sértett, hanem a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) tett feljelentést, amelynek nyomán a Budapesti Nyomozó Ügyészség indította meg a büntetőeljárást. Az NVSZ viszont a rendészeti szervek, polgári titkosszolgálatok, valamint az adóhatóság és a bevándorlási hivatal belső ellenőrzéseként működik, vagyis a hivatásos szervek munkatársait ellenőrzik. De akkor mégis, hogy kerül a képbe az egyébként kisnyugdíjas életet élő Tasnádi?

Tuza Péter, a férfi ügyvédje erre azt mondta, hogy „számukra sem derült ki, hogy mely személy vagy személyek azok, akiknek a szerepe vagy a pozíciója indokolja azt, hogy a rendőrség helyett a nyomozó ügyészség járjon el.″ A védő hozzátette, hogy Tasnádi tett vallomást és azt állítja, hogy a valóság köszönőviszonyban sincs azzal, amit az ügyészség a terhére rótt.

Teljes egészében vitatja, hogy bármilyen orgazdaságban részt vett volna. Elmondása szerint sem autóhoz, sem pedig az orgazdasághoz nincs köze. Tasnádi Péter semmit nem tett semmi ezzel az autóval. A hatóság sokkal nagyobb szerepet szántak neki, mint amennyi indokolt.

A 67 éves vállalkozó élettársa a Velvetnek viszont azt mondta, hogy az iratokból kitűnt, hogy több rendőrt is lehallgattak, de 

Péter ebben a történetben csak testőrként vett részt, amiért 500 ezer forintot kért, de végül csak 250 ezret kapott.

Az ő verziójuk szerint februárban valaki tényleg ellopott egy német rendszámú Audit Óbudáról, a luxusautó német tulajdonosát pedig tényleg megkeresték, hogy visszavásárolhatja a kocsit, de a férfi állítólag egyedül nem mert elmenni a találkozóra. A tulaj valahogy eljutott Tasnádihoz, aki testőrként kísérte el megbízóját az esztergomi találkozóra. A cserére Tasnádi élettársa szerint viszont sor sem került, hazafelé pedig ügyészek és rendőrök állították meg a vállalkozót és a német férfit.

Az iratokból egyébként azt is kiderült, hogy Tasnádit is megfigyelték. Tuza azt mondta, hogy

több olyan  iratot csatolt az ügyészség ami arra utalt, hogy folyt titkos információgyűjtés és titkos adatszerzés, de, hogy ez Tasnádi esetében törvényes volt-e vagy sem, csak a dokumentumok megismerése után derülhet ki.

A férfit a tárgyalás után végül a rendőrök kísérték ki az épületből, és ők is vitték haza, így már biztos, hogy Tasnádi Péter két nap múlva otthon ünnepelheti 68. születésnapját.

Fél éve szabadult

Tasnádi az elmúlt 16 évet rövidebb-hosszabb megszakításokkal valamelyik büntetés-végrehjatási intézetben töltötte. 1992-ben zsarolás és lőfegyverrel való visszaélés miatt felfüggesztett börtönre ítélték, majd 1999-ben az első magyar maffiaper főszereplője lett. Négy és fél év börtönt kapott. 2006-ban azzal vádolták, hogy megbízást adott volt felesége megölésére, és hogy sósavval öntette le anyósa arcát. Ebben az ügyben 2012-ben ítélték jogerősen hét évre. Büntetéséből tavaly szeptemberben szabadult a tiszalöki börtönből.

2011-ben azért emeltek vádat ellene, mert 2006-ban ügyvédje segítségével hárommillió forintot adott egy orvosszakértőnek azért, hogy egy ellene folyó másik eljárásban - amiben egyébként életveszélyt okozó testi sértéssel vádolták - számára kedvező szakvéleményt adjon. A Fővárosi Ítélőtábla ebben az ügyben tavaly szeptemberben viszont jogerősen is felmentette Tasnádit és ügyvédjét is.