A jogerős ítéletre személyesen már nem volt kíváncsi az a szülőpár, akik 2015-ben, a harmincfokos melegben azt tették, amit számtalan kampányfilm próbál megelőzni az év legmelegebb napjaiban: július elsején délben, a Bécsi úti Stop Shop parkolójában, a bezárt kocsiban hagyták akkor másfél hónapos csecsemőjüket. Pedig a Fővárosi Törvényszék másodfokon jóval enyhébb büntetést szabott ki a szentendrei szülőknek, akiket kiskorú veszélyeztetésében talált bűnösnek. 

Az még az elsőfokú tárgyaláson kiderült, hogy a pár 11 óra 45 körül érkezett az óbudai bevásárlóközponthoz, hogy másik fiúknak rövidnadrágot vegyenek. Csakhogy a hathetes csecsemőjük útközben elaludt és nem akarták felébreszteni. És bár az anya elindult a másik gyerekkel vásárolni, az apa tíz percig még a kicsivel maradt az autóban, később viszont úgy döntött, hogy felesége után megy.

4-5 centire lehúzta az ablakot, és egy bébiőrt is hagyott az alvó baba mellett,

ami egy bizonyos hangszint felett automatikusan felhívott egy megadott telefonszámot. Fel is hívott. Összesen nyolcszor, de a szülők vásárlás közben egyszer sem hallották meg a csörgést. A nem fogadott hívásokat végül az anya vette észre sorban állás közben, de mire kiértek az autóhoz, egy pár már kihívta a rendőröket és a mentőket a forró autóban síró csecsemőhöz.

A szülők szerint nem volt veszélyben a gyerek

A szülők nagyjából 45 percig vásárolhattak, és ez idő alatt a férj egyszer ki is ment ránézni a gyerekre, de mivel mindent rendben talált, visszament a boltba. Korábban az apa és az anya is azt mondta: nem érzik bűnösnek magukat. Szerintük ugyanis nem volt veszélyben a baba a légkondi miatt eleve lehűtött autóban. Ráadásul maximum 20 percet hagyhatták magára a gyereket, és csak azért, mert úgy ítélték meg: jobb neki odakint a kocsiban aludni, mint bent, a leárazás miatt zsúfolt boltban.

A tűző napon álló autóban 28-31 fok lehetett, ami az apa szerint nyilvánvalóan meleg volt, de korántsem elviselhetetlen. A férfi korábban saját magán is tesztelte, hogy mit kellett átélnie hathetes csecsemőjének. Kiválasztott egy olyan napot, amikor nagyon hasonló volt az időjárás, a hőmérséklet, és ugyanabban időpontban beült a Stop Shop parkolójában a kocsiba, miközben videózta saját magát. Az ügyész ezt már csak azért sem vette figyelembe, mert egy felnőtt szervezete egészen másképpen reagál, mint a csecsemőké, akiknek a hőszabályozásuk még nem elég stabil.

Már az elsőfokú bírósági eljárás alatt sem az volt a cél, hogy a hétgyerekes szülőket ellehetetlenítsék, az ügyészség szerint viszont az bármilyen átlagembertől elvárható, hogy felfogja az ezzel járó veszélyt.

A párt tavaly májusban első fokon 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, de 3 évre felfüggesztve. A Fővárosi Törvényszék ennél jóval enyhébb büntetést szabott ki március 30-án:

Hiába a lehúzott ablak

Már 25 fokos melegben is veszélyes lehet az autóban tartózkodni, az utastér ugyanis így is erősen felmelegedhet a napon, és ezen az sem segít, ha az ablakot résnyire nyitva hagyjuk.

A csecsemők különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen hőszabályozásuk sem elég stabil és bőrük is vékonyabb, így gyorsabban hőgutát kaphatnak.

10 hónap börtönbüntetést, 2 évre felfüggesztve.

Csekéné dr. Szegedi Mónika tanácsa szerint a bűncselekmény kétségkívül megvalósult  és „a büntetésnek a társadalom felé is egyfajta figyelmeztetés kell, hogy legyen″, de az enyhítő körülmények túlsúlyára való tekintettel – a szülők hét gyereket nevelnek és büntetlen előéletűek – ezt a büntetés tartotta reálisnak.