Emberölés kísérletében bűnösnek találta, és 4 év, fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetésre ítélte a Budapesti Törvényszék azt a 18 éves fiút, aki 2015 októberében [akkor még tehát 16 évesen – a szerk.], drog hatása alatt, pillangókéssel támadt egy mentőre, az öt szállító mentőautóban. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

A budapesti K. Krisztián a támadás napján iskolába indult, de összetalálkozott az egyik ismerősével, aki elmondása szerint rábeszélte, h szívjanak el egy füves cigit. Így felmentek egy panelház 9. emeletére, ahol K. néhány slukk után rosszul lett, emiatt a lakók mentőt hívtak hozzá.

A mentőautóban történtekre a fiú és a mentőápoló is másként emlékszik.

K. elmondása szerint rettegett, mert az a tévképzet kerítette hatalmába, hogy szervkereskedők rabolták el. Kivett a táskájából egy pillangókést, és hasba szúrta az ápolót. Másodszor is döfni akart, azonban a mentő zsebében lévő telefonon megcsúszott a kés pengéje.

Az ápoló szerint azonban a fiúnak nem voltak tipikus hallucinációs tünetei, és láthatóan tudta hogy mentőben van; így akarhatott kiszabadulni, hogy otthon ne derüljön ki, mit csinált.

K. Krisztián azzal védekezett, hogy csak meglökni akarta a mentőápolót. Az ügyész azonban perbeszédében kiemelte, hogy

nyitott késsel nem lehet senkit meglökni.

Dr. Zsótér Zsuzsanna bíró az indoklásában kifejtette: a fiatalember bűnössége az ügyben egyértelműen megállapítható.

  • A biofű nem okozott heveny, kábult állapotot,
  • valószínűleg pontosan tudta, hogy egy mentőkocsiban van
  • és a szúrás pillanatára is pontosan emlékezett,
  • sőt, arra is képes volt, hogy az eset után a rendőrségen vallomást tegyen. 

A mentőápoló szavahihetőségét nem vonta kétségbe a bíróság, minden alkalommal következetesen mondta el a történteket. K. Krisztiánnál azonban az elmondottakat 

egy védekezési taktikának értelmezte a bíróság

Az indoklás lezárásaként a bírónő kiemelte, hogy szükségesnek tartotta a szabadságvesztést, mert ez egy olyan tett volt, amiért vállalni kell a felelősséget.

Pont olyan embernek okozott maradandó sérülést, aki segíteni akart neki.

A fiatalkorúak fogháza – tekintettel arra, hogy a bűncselekmény idején 16 éves volt –így is egy engedménynek tekinthető. Büntetése letöltése alatt ott akár szakmát is tanulhat. 

Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, K. Krisztián és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbeztek a döntés ellen. 

Borítóképünk és a cikk másik illusztrációja egy korábbi tárgyalási napon készült.