Tramadolmérgezésben halt meg egy 88 éves asszony az egyik budapesti kórházban, még 2015-ben, de a kórlapokon nyoma sincs annak, hogy ilyen típusú fájdalomcsillapítót kapott volna. Sem a nappali, sem az éjszakai ügyeletes orvos nem írta fel a lázlapra, hogy a betegnél milyen terápiát alkalmaztak. Ráadásul a betegnek még éjszakás ápoló is adott fájdalomcsillapítókat. A két orvost és az akkor dolgozó ápolót a hozzátartozók feljelentették: kiderült, hogy a kórházi papírokat meghamisították.

Az idős nő 2015. január 30-án, súlyos szívpanaszokkal került be az egyik fővárosi kórházba, ahol másnap elhunyt. A boncolást követő toxikológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a halálát mérgezés okozta. 

A Tramadol a központi idegrendszerre ható fájdalomcsillapító gyógyszer, hatóanyaga ópiát. Az asszony szervezetében toxikus koncentrációban mutatták ki. A halálát megelőzően 24 órán belül került a szervezetébe. De senki nem tudja, pontosan milyen körülmények között

– mondta a Zsaru Magazinnak Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő osztályának vezetője. 

Továbbra is a kórházban dolgoznak

A lapban nem szerepel a kórház neve, a Velvet információja szerint az eset a Szent János Kórház I. Belgyógyászati - Gasztroenterológiai osztályán történt. Az intézmény honlapja szerint még mindig a kórházban dolgoznak azok a szakorvosok, akik ellen a rendőrség nyomozást indított, és akik ellen akár vádat is emelhetnek.

Kérdéseinkkel kerestük a kórházat: érdeklődtünk többek között afelől is, hogy az intézmény honlapján feltüntetett főnővér volt-e az, aki annak idején meghamisította az iratokat. Amint válaszolnak cikkünket frissítjük. 

A kórházból bekért orvosi dokumentumokban nyoma sem volt annak, hogy bárki is ilyen fájdalomcsillapítót adott volna az asszonynak. Az iratok alapján a nappali ügyeletes orvos 

nem is tájékoztatta erről az éjszakás kollégáját, aki vizsgálat nélkül ugyanazokat a gyógyszereket írta fel, 

de a beteglapon ennek sem volt nyoma. Mivel az asszonynak fájdalmai voltak, az éjszakás ápolótól szintén kapott fájdalomcsillapítókat – feltehetően tehát háromszor egymás után, nagy dózisban kapta a gyógyszert, így a szervezetében rövid idő alatt kritikus mértékben felszaporodott a káros anyag, és ebbe halhatott bele.

hamis papírok

A nyomozás kiderítette, hogy azért nem volt semmi az asszony beteglapján a fájdalomcsillapítókkal kapcsolatban, mert 

a belgyógyászati osztály főnővérének utasítására átírták a papírokat, és hamis iratokat küldték el a rendőrségnek.

Ami további bűncselekmények gyanúját is felvetette, ezért a rendőrök időközben a főnővér ellen is feljelentést tettek a Budapesti Nyomozó Ügyészségen. 

J. Alibrahim és R. Kinga szakorvos ellen veszélyeztetés miatt, míg Sz. Sándor ápoló ellen foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés vétsége miatt indult eljárás. A rendőrök április 14-én lezárták a nyomozást, és az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek.