Hibás csavarokkal, figyelmetlenül és rosszul szerelte fel a pótkocsija hátsó tengelyén lévő dupla pótkereket egy lengyel kamionos tavaly februárban. A pótkerék 12 kilométer megtétele után levált a tengelyről és 

belevágódott egy szemből érkező autóba és hárman azonnal meghaltak. 

A lengyel kamionost kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek május 23-án a Debreceni Törvényszék, és három év letöltendő fogházra ítélték. 

A kamionos a lengyelországi Torunból indult 13 tonna áruval és Bukarestbe tartott. Útközben észrevette, hogy mozog jobb hátsó tengelyén lévő dupla kerék külső kereke. Ezért egy derecskei benzinkútnál leszerelte a pótkereket, visszarakta és folytatta az utat a 47-esen.

Negyedórával később a pótkocsi jobb hátsó dupla kereke levált a tengelyről. A külső kerék jobbra, a szántóföldre gurult, a belső kerék viszont belevágódott egy szemből érkező autóba. A sofőr fékezés közben átment a másik sávba és nekiütközött egy másik lengyel kamionnak. Az autó vezetője és két utasa a helyszínen életét vesztette. Az autó negyedik utasa súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot okoztak.

- közölte a Debreceni Törvényszék. 

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a kamionsofőr hibás csavarokkal rögzítette a dupla kereket, az egyik szárán például 2 centiméter hosszan nem volt menet, és a menet mélysége is csak a szükséges mélység egyharmada volt. A férfinek 

szerelés közben érzékelnie kellett a csavarok hibáit, ráadásul a rozsdás csavarokat egy házilag készített kulccsal húzta meg.

A bíró szerint azonban a felhasznált csavarok még megfelelő eszközök esetén sem lettek volna alkalmasak a kerék biztonságos rögzítésére. Azon túl, hogy nem megfelelően hárította el a műszaki hibát, a KRESZ szabályait megszegve nem fokozott óvatossággal ment tovább, hanem 80-90 kilométer/órás sebességgel közlekedett és útközben még előzött is. 

A feltárt műszaki hibák alapján a pótkocsi a kerékcsere előtt sem volt alkalmas a biztonságos közlekedésre,

a sofőr nem is indulhatott volna útnak egy ilyen járművel.

Az elindulást meg kellett volna tagadnia, de hogy ezt utasításra tette-e meg, azt nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani. A sietség oka valószínűleg a kamionstop is lehetett, újabb egy óra késedelem ugyanis két napos kényszer vesztegléssel járt volna. 

A kamionost három év letöltendő fogházbüntetésre ítélték és öt évre eltiltották a vezetéstől. Az ítélet nem jogerős. 

Ne maradjon le semmiről!