Legutóbb meglepő végkifejlettel zárult egy kanadai eset, amikor egy férfi sírva, meghunyászkodva mondott le egy pénztárcáról, amelyet pár perccel azelőtt lopott el egy járókelőtől. Alighanem a gyenge fizikuma és a lelkiismerete kényszerítette arra, hogy lemondjon a frissen szerzett tárgyról, de legalább meghívták cserébe kávézni.

Hasonlóan furcsa történet zajlott le egy bizonyos Stevie Valentine nevű birminghami egyetemista lakótársával, annyi különbséggel, hogy ő sajnálatos módon nem a mindent megbánó tolvaj, hanem az áldozat szerepét kapta. Egy ismeretlen illető ugyanis ellopta a laptopját, majd üzenetet küldött Valentine-nak, hogy mihamarabb tisztázza a helyzetet, és amennyire csak tud, a megkárosított fiú segítségére legyen. Valentine az emailt azonnal nyilvánosságra hozta, ami így két perc alatt elterjedt a neten, hogy aztán mindenki véleményt nyilváníthasson a témában.

De mi is állt a levélben, amelyben a tolvaj tiszta erőből exkuzálta magát?

Helló,

nagyon, nagyon sajnálom, hogy lenyúltam a laptopodat, csak iszonyúan szegény vagyok, és pénzre volt szükségem. A telefonodat és a pénztárcádat hagytam, szóval remélem, ez némiképp kárpótol a dologért.

Látom, hogy egyetemista vagy, úgyhogy, ha szükséged van bármelyik fájlra az egyetemi munkádhoz, tudasd velem, és elküldöm őket.

Még egyszer: bocsi.

Noha Valentine szmájlikkal tarkította a tweetjét, a szobatársa aligha tartotta ezt olyan jópofának.

Nem tudni, hogy válaszoltak-e neki valamit, vagy hogy azóta történt-e fejlemény az ügyben, mindenesetre az internet népét igencsak megosztotta a történet. Egyesek sajnálják, és együttéreznek a lopkodós illetővel, sőt, azt mondják, ő a legkedvesebb tolvaj, akiről valaha hallottak, és egyenesen vérzik a szívük miatta. Mások ezzel ellentétben felháborítónak találják, hogy valaki egy egyetemista diáktól lopkodjon, és azt tanácsolják a bűnösnek, hogy írja meg a fiatalember minden egyetemi esszéjét, úgy talán némiképp egálban lehetnek. Vagy csak simán adja vissza a laptopot, és kész.

Ön mit gondol az ügyről?