shutterstock 659365795

Készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán

2019.06.26. 15:09

Egyre többen számolnak be arról, hogy zsaroló e-mailt kaptak, szerkesztőségünk valamennyi tagja megkapta például az alább bemutatott fenyegetést. A levélnek több változata is kering, de szinte mindben közös, hogy egy kínos felvétel megosztásával fenyeget, amit csak úgy kerülhetünk el, ha jelentős összeget fizetünk a titokzatos zsarolónak.

Ezek gyakran csak ismeretlen, gyakran nem is a mi nyelvünket beszélő emberek próbálkozásai pénzszerzés céljából. Akadnak természetesen személyre szóló zsarolások is, ahol valódi felvételekről van szó, de a legtöbb nem ilyen, mindenesetre a zsaroló e-mailnek van egy nagyon komoly, vírusos változata is.

Hogyan kezdődött, fejlődött?

Nem sokkal az internet megjelenése után felbukkantak az első vírusok. Ezek nem voltak olyan volumenűek, mint manapság, de azért ahhoz elég volt a jelenlétük, hogy bosszantsák az embert. Ilyen volt például az a kártevő, ami időnként lepotyogtatta a betűket a képernyő aljára.

Minél nagyobb teret hódított magának a világháló, annál komolyabb lett a vírusok jelenléte is. A hackerek is komoly tudásra tettek szert, és képesek olyan programok megírására, amelyek egy kattintással képesek tönkretenni egy számítógépet, vagy ellopni egy halom fontos adatot. Az évek során jelentősen megnőtt a trójai vírusok száma, amelyek kvázi észrevétlenül, valamilyen másik letöltött állománnyal települnek fel a gépünkre. Ez a kártevő ellopja az adatainkat, vagy éppen fontos fájlokat töröl, amely könnyen a számítógépes rendszer összeomlásához vezethet. Az azonban általában közös, hogy a feladó kilétét lehetetlen kinyomozni.

Hogy néz ki egy ilyen e-mail?

Első pillantásra ijesztő lehet, ha ilyet kapunk, de nem kell azonnal pánikba esni. Mostanában keringenek például azok az e-mailek, amelyekben a zsaroló pocsék helyesírással arról igyekszik meggyőzni az olvasóját, hogy rögzítette, amint az erotikus oldalakat böngészve maszturbál. De nem elég, hogy videóra vette a jelenetet, még szét is akarja küldeni az illető ismerőseinek, amennyiben 2 napon belül nem küld a zsaroló bitcoin-számlájára körülbelül 60 ezer forintnak megfelelő összeget, illetve néha ennél nagyobb összegeket is követelnek. Áprilisban egyébként Vadon Jani is kapott egy ilyet e-mailt, amiről rádiós műsorukban beszélt.

A szóban forgó e-mail egyik típusa. Többek között azzal a mondattal fenyeget, hogy „készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán”.
A szóban forgó e-mail egyik típusa. Többek között azzal a mondattal fenyeget, hogy „készítettem egy videót, amely megmutatja, hogyan maszturbáltál a képernyő bal oldalán”.
Fotó: Velvet

Egy ilyen levél természetesen fejtörést okoz, de némi átgondolás után könnyen rá lehet jönni, hogy átvernek minket. Rengeteg olyan internetező kapta meg ezt az e-mailt, akinek még csak kamerája sincs a számítógépén, vagy ha éppen van, akkor le van takarva.

A zsaroló igyekszik nagyon meggyőzőnek tűnni, de mi bátrak vagyunk és megosztottuk ezt az üzenetet.
A zsaroló igyekszik nagyon meggyőzőnek tűnni, de mi bátrak vagyunk és megosztottuk ezt az üzenetet.
Fotó: Velvet

Mi a teendő?

Általában nem érdemes akkor sem fizetni, ha bennünk él a gyanú, hogy valaki tényleg levideózott akkor, amikor nem szerettük volna. Arra azonban nincs garancia, hogy az utalás után nem kerül ki a szóban forgó felvétel. Igazán hatásos védekezési mód nincs ellenük, hiszen ezek a kártevők a trójai vírushoz hasonlóak, így egy teljesen hétköznapi fájlt letöltve is beépülhetnek a rendszerünkbe. A jelszavainkat azonban erősen javasolt megváltoztatni, és nem csak az e-mail címünk esetében!

Amennyiben gyanús, hogy valaki figyeli az e-mail fiókját, ellenőrizheti ezen az oldalon. Ezt a felületet azért hozták létre, hogy bárki csekkolhassa, szerepel-e az e-mail címe bármelyik feketepiaci listán – írja a GolNet.

Amikor már komoly a baj

A fentebb leírt változat egy enyhébb válfaj, ugyanis léteznek olyan kártevők is, amelyek képesek akár karriereket is derékba törni. Sorozatosan kapják a zsarolóvírusokat az ügyvédi irodák és a könyvvizsgálók is. Ezek azonban nem csak üres fenyegetőzésekkel vannak tele, hiszen mire az illető eljut oda, hogy elolvassa az e-mail szövegét, már megtörtént a baj. Ezek a vírusok ellopják az irodák rendszeréből az adatokat, és zárolják is őket. Hatalmas összeget követelnek a visszatérítésért cserébe, és sajnos itt nagyon kevés esély van arra, hogy a cégek visszakapják azokat az adatokat, amelyeket akár évtizedekre visszamenőleg tároltak. Egyes vélemények szerint ezek az agresszív vírusok elsősorban azokat a rendszereket támadják, amelyeket észlelhetően sok szoftver véd. Természetesen már vannak külön erre a területre szakosodott informatikusok, de az adatok visszaállításáért ők is komoly összeget kérnek. Ez a fajta probléma rengeteg munkát és időt vesz igénybe, és sajnos sok esetben még ez sem garantálja azt, hogy a lopott információk visszakerülnek a jogos tulajdonoshoz.