Ebben a posztban két amerikai férfi történetét mutatjuk be, akik nem vették komolyan a koronavírust és a járvány terjedésének megakadályozását célzó intézkedéseket, és így maszk nélkül jártak zsúfolt helyekre. Mindkettejük tetteinek súlyos következményei lettek, amint arra a cím is utal, a két férfi közül a második már meg is halt.

Giancarlo Albanese

Az első történetben nincs haláleset, de csak reménykedni lehet, hogy nem is lesz. Giancarlo Albanese a New York vonzáskörzetében levő Fire Islanden volt a július 4-i hétvégén, és az ottani melegpartiról posztolta a következőt.

A képhez csatolt feliratban Albanese kb. mindent és mindenkit elküld az anyjába, többek között a távolságtartást és a maszkviselést is. A Queerty nevű oldal írta meg először, hogy a szüleivel lakó fiatalember története ezek után azzal folytatódott, hogy hajléktalanná vált, családja ugyanis nem engedte vissza az otthonába. Ennek oka az, hogy Albanese édesanyja chemoterápiát kap, édesapja pedig egy mellkasi műtét után lábadozik, így mindketten hatalmas kockázatnak vannak kitéve.

Albanese testvére maga üzent a közösségi médiában, hogy nem fogja hagyni, hogy a fiatalember belépjen a házba, és felelőtlen magatartásával kockára tegye a szülők életét. Albanese ezek után egy videót posztolt az Instagramra, amiben arról beszél, hogy a koronavírust továbbra is egy összeesküvés-elméletnek tartja.

Richard Rose

Vírusként terjed a közösségi médiában az Ohióban élt Richard Rose története is, amit a fenti fotómontázs négy képben foglal össze. A 37 éves férfi valamiből, talán az általa nagyra tartott Donald Trump viselkedéséből szintén arra a meggyőződésre jutott, hogy a koronavírus nem létezik. Erről többször posztolt a Facebookon, amint az fent a bal oldalon látszik.

Tisztázzuk ezt. Nem veszek ilyen kurva maszkot. Azért jutottam el idáig [az életben], mert dőlök be az ilyen hisztiknek

– írta Rose a Facebookon április 28-án, amikor a világ legnagyobb részén már legalább egy hónapja tartottak a járvány miatti drasztikus korlátozások, és egyre emelkedett a halálesetek száma. Még május 12-én is azt írta, hogy inkább be se kapcsolja a tévét, mert csak a coviddal kapcsolatos „szar” megy benne. Fent a jobb oldalon látható, hogy Rose szintén ellátogatott emberekkel zsúfolt helyekre is, június 13-án például egy strandról jelentkezett be, azzal viccelve, hogy nincs is olyan nagy tömeg.

Mivel pár héttel ezután tipikus koronavírus-tünetei lettek, letesztelték, és július elsején kiderült, hogy Richard Rose elkapta azt a betegséget, amiről hónapokig azt gondolta, hogy nem létezik. A bal alsó sarokban látható a posztja, amiben a tünetek súlyosságáról panaszkodik, együltő helyében is alig kapott levegőt. Csak néhány nap telt el, és július 4-én Richard Rose belehalt a covid-fertőzésbe.

A szomorú történetet a héten sok lap megírta az Independenttől a Heavy.com-ig, és mind kiemelik, hogy külön elkeserítő vetülete ennek az esetnek, hogy Rose minden bizonnyal másokat is megfertőzött, így még tovább terjesztette a betegséget.