A 83 éves Dr. Dorothy Otnow Lewis pszichiáternek különleges szakterülete van: a sorozatgyilkossokkal foglalkozik. A szakember szerint senki sem született gyilkosnak, ő pedig arra próbál rájönni, hogyan válik valaki azzá, írja a New York Post. Lewis egy teljes sorozatot kapott, a HBO GO-n nemrég mutatták be a Crazy, not Insane-t (Kb: Őrült, nem elmebeteg) , amiben elárulja, mire jött rá, miután több mint 100 sorozatgyilkost, közöttük Ted Bundyt is meginterjúvolt a siralomházban. Lewis azt állítja, az erőszak különböző típusainak elszenvedésétől válik valakiből sorozatgyilkos, a gonosz pedig nem tudományos, hanem vallásos kifejezés.

Gyerekkori bántalmazással kezdődik

Amikor egy gyerek visszatérően jelentkező, elviselhetetlennek tűnő bántalmazást él át, a trauma életük hátralévő részére megváltoztatja az agyi működésüket: saját és mások érzéseit másképpen dolgozzák fel, mint a többi ember. Otnow Lewis szerint az ember agya élete első három évében különösen gyorsan fejlődik, ezért is fontos, milyen impulzusok érik. 

Tudjuk, hogy a csecsemőkről gondoskodni kell, ha azt akarjuk, hogy normális, empatikus, szerető felnőttekké váljanak. 

Sokszor a csecsemőkori káros élmények maradandó sérüléseket, például az agykéreg sorvadását, visszafejlődését eredményezik. 

Agyi rendellenességgel folytatódik

Az agy fizikai rendellenességeit is figyelembe kell venni, véli Lewis. Ez lehet akár veleszületett betegség, a traumák által kiváltott probléma, de okozhatja felnőttkori betegség, sérülés vagy például tumor is. Végeredményben mind kiválthat egy olyan hatást, hogy az agy képtelen visszafogni az ösztönös késztetéseit.

A limbikus rendszert gyakran hívják hüllőagynak is, mivel ez rész felelős az étvágy, a szexualitás és az erőszak kontrollálásáért. (...) A gyilkosok agyának ez a része sokszor sérült. 

Példának egy Arthur Shawcross nevű sorozatgyilkost hozott fel, aki a '80-as években tartotta rettegésben Rochestert. A férfit gyerekkorában rendszeresen megverte az anyja, a frontális homloklebenye megsérült. A 2008-ban elhunyt Shawcross boncolásakor kiderült, ciszták és hegek voltak agyának ezen a részén. 

torz valóságérzékelés, pszichózis

Az agy nem megfelelő működése okozhat disszociatív személyiségzavart (ez sok vizsgálati alanynál előfordult), paranoiát vagy hallucinációt is.

Úgy gondolom, hogy amikor rendkívüli kínzással, gyötrelemmel néz szembe egy iskolás korú gyerek, például megerőszakolják, ami gyakran előfordul, a gyerek megpróbál kívülhelyezkedni a történteken. Nem tudatosan csinálja, de azt képzeli el, mintha őt ott sem lenne, valaki mással történt volna az erőszak.

Otnow Lewis egy texasi férfit, Johnny Frank Garrettet hozza fel példának, akit egy apáca meggyilkolása miatt végeztek ki 1992-ben. A tudathasadásos Garrett végig ártatlannak vallotta magát, mivel a gyilkosságot egy másik énje követte el.