Ashley Judd egy amerikai színésznő, aki a leginkább A gyűjtő és a Vagány nők klubja című filmekből ismert. Az 52 éves híresség jelenleg Afrikában van, és nemrég a Kongói Demokratikus Köztársasában ment egy kirándulásra, ami közben súlyos baleset érte. Több napos szenvedés után végül Dél-Afrikában került kórházba, innen, a kórházi ágyából jelentkezett be Instagramon keresztül egy interjú formájában.

A beszélgetés első része alább látható, a folytatásért kattintson ide, de a legfontosabb részleteket természetesen alább összefoglalom, mert a teljes videó összesen negyven perc, és bár érdekes ez a sztori, annyira azért nem, hogy mindannyian háromnegyed órát áldozzunk rá a hétvégénkből. A riporter mindenesetre Nicholas Kristof kétszeres Pulitzer-díjas újságíró, akinek édesapja a Wikipédia szerint az Osztrák-Magyar Monarchiában született és lengyel-örmény nemzetiségű volt.

Szóval amint azt a People.com cikke is összefoglalja, Ashley Judd éppen a dzsungelben túrázott, de a fejlámpája nem működött rendesen, ezért a rossz látási viszonyok között elesett egy kidőlt fában. Mint utólag kiderült, a lába négy helyen tört el, és az 52 éves színésznő idegkárosodást is szenvedett, de közvetlenül az esés után a tortúra először is azzal folytatódott, hogy Judd öt órán keresztül feküdt a földön az őserdőben. Ennyi időbe tellett ugyanis, hogy a többiek el tudjanak menni segítségért és a törött lábú színésznőt ki tudják vinni a dzsungelből.

Amikor megérkezett a segítség, és Juddot felemelték, a híresség egy fadarabra harapott rá, de még így is ordított a fájdalomtól. A színésznőt egy függőágyba tették és így vitték kongói férfiak másfél óráig őt gyalog, mezítláb az őserdőben a táborig. Ekkor egy hatórás út következett, amit motorbiciklin tettek meg, majd Judd egy kunyhóban töltötte az éjszakát egy Jolu nevű helyen, ahonnan másnap repülővel vitték a fővárosba, Kinshasába (fun fact: Kinshasában olyan másfél millióval többen laknak, mint Magyarországon). Onnan szállították át Dél-Afrikába, ahol végül bekerült az intenzív osztályra egy kórházban, azóta is ott lábadozik.

Judd azt mondja, beismeri, hogy a helyi lakosokhoz képest kivételezett helyzetben van nyugati biztosításával, de így is 55 órába telt a balesettől számítva, mire végre kórházi ellátást kapott. Az fenti Instagram-poszt felhívja a figyelmet arra, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság egészségügye segítségre szorul, és mindenkit buzdítanak arra, hogy adakozzon, hogy az ország lakói megfelelő ellátáshoz juthassanak, ha arra szükségük van.