A négy ember meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Robert Maudsley-t régóta az Egyesült Királyság legveszélyesebb bűnözőjének tartják, és az sem véletlen, hogy sokan csak A bárányok hallgatnak című horrorfilmből ismert, az áldozatai húsából lakmározóó Hannibal Lecterhez hasonlítják, akit a mozifilmben a kétszeres Oscar-díjas színészlegenda, Sir Anthony Hopkins alakított.

A most 68 éves sorozatgyilkos jelenleg is magánzárkában ül a wakefieldi börtönben, fogsága több mint negyven éve tart. A férfi, akit egy üvegfalú cellában őriznek, mindössze 21 éves volt, amikor az első gyilkosságát 1974-ben elkövette. Az akkoriban szexmunkásként dolgozó Maudsley az egyik ügyfelével végzett először, aki egy bántalmazott kislányról mutatott neki felvételeket. A férfi fejét úgy összeverte, hogy teljesen bekékült. Ezt követően hamar rácsok mögött találta magát – írja a Mirror nyomán a femcafe.hu.

Az első néhány börtönben töltött éve viszonylag csendesen telt, 1977-ben azonban az akkori cellatársával, David Cheesemannel végeztek a velük szintén egy szobába helyezett David Francisszel, akit gyermekmolesztálás miatt ítéltek el. Cheeseman-t mintegy kilenc órán át kínozták: Maudsley egy kanalat is beledöfött a rabtársa fülébe, ráadásul olyan mélyre, hogy az evőeszköz a férfi agyáig hatolt. Úgy tudni, Maudsley evett is Cheeseman agyából. A férfi csak ezt követően híresült el az igazi Hannibal Lecterként.

A pedofília miatt elítélt férfi meggyilkolását követő évben Maudsley egy Salney Darwood nevű férfival végzett, aki azért került börtönbe, mert megfojtotta és megkéselte feleségét. Maudsley a következő áldozatát, Bill Roberts-et a börtönfolyosón kapta el, aki egy hétéves kislányt molesztált. A Lecterként is emlegetett férfi Roberts-et megkéselte, majd betörte a koponyáját. Hátborzongató, de Maudsley a vérontás után a legnagyobb nyugalommal lépett oda a börtönőrökhöz, hogy tudassa, kevesebb rabnak lesz szükséges megteríteni a vacsoránál. 

A férfinek ezek után egy speciális cellát építettek. A golyóálló üvegből készült, alig néhány négyzetméteres ketrecet 1983-ban fejezték be, amely kísértetiesen hasonlóra sikeredett ahhoz, amely az 1991-es A bárányok hallgatnak című filmben is látható. 

Maudsley-t a nap 24 órájában megfigyelik, a magánzárkán kívülre csupán egy órára engedik, mégpedig edzeni, ahol hat börtönőr tartja szemmel őt. Ő a legszigorúbban őrzött rab.

A férfi egy korábbi interjúban úgy fogalmazott, egy kínzással ér fel az, ahogy vele bánnak a börtönben. Beszédkészsége sem az igazi, mivel nem igazán beszélhet senkivel sem. Korábban azt vallotta, azért ébredt benne gyilkos ösztön, mert nehéz gyerekkora volt, sokszor megverték és bezárták. Szegény családban nevelkedett, kétéves korában állami gondozásba helyezték a testvéreivel. Később, amikor visszakerültek a szülői házba, folyamatosan bántották őket.