Nehéz helyzetben lévő gyermekek megsegítésére hoztak létre egy gyermek-segélyhívószámot Romániában. A vonal a 119-es szám tárcsázásával érhető el.

A segélyhívószám szerdán vált lépett működésbe, hogy a hatóságok hatékonyabban segíthessék a bántalmazott, elhagyott, éheztetett és egyéb nehéz helyzetben levő gyerekeket. Ily módon olyan gyermek is segítséget kérhet, aki úgy érzi, hogy visszaélést követtek el vele szemben, trauma érte, nélkülözni kénytelen vagy egyéb vészhelyzetbe került.

Gabriela Firea családügyi miniszter ugyanakkor a teljes felnőtt lakosságot is arra biztatta: bátran tárcsázza a számot bárki, akinek tudomása van nehéz helyzetben lévő kiskorúról, akár rokona, akár nem.

AZONNAL LÉPNEK

A gyermekek ingyenesen hívható segélyhívószáma összeköttetésben lesz a 112-es segélyhívószámmal arra az esetre, ha a veszélyben levő gyereket azonnal meg kell menteni. A nem azonnali beavatkozást igénylő hívások tartalmát szakemberek fogják elemezni, és fontossági sorrendet állítanak fel a jelentett esetek között.

Minden második gyereket bántalmaznak

Romániai felmérések szerint szinte minden második gyermeket fizikai bántalmazás ér a családban, 18 százalékuk éhezik, 5 százalékukat pedig az iskolában éri attrocitás.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

(MTI)