Nem titok, hogy a brit királyi család tagjainak számos különös szabályhoz kell tartaniuk magukat, és András yorki herceg nagy port kavaró szexuális zaklatási ügye kapcsán sokakban felmerült a kérdés, vajon az uralkodói família tagjai megúszhatják-e, hogy börtönbe kerüljenek, ha valamilyen bűncselekményt követtek el.

Mint ismert, a New York-i bíróság nem ejtette a szexuális bántalmazással vádolt András yorki herceg ügyét. Egy amerikai szövetségi bíró döntése nyomán tovább folytatódhat a per, melyet Virginia Giuffre szexuális visszaélés miatt indított a herceg ellen. A nő azt vallotta, hogy még kiskorú volt, amikor az amerikai pénzügyi mágnás, Jeffrey Epstein és Ghislaine Maxwell közbenjárásával York hercege megerőszakolta őt. A herceg minden ellene szóló vádat határozottan tagad, s a dolgok jelenlegi állása szerint semmi utal arra, hogy börtönbe kerülhet. 

De nem András az egyetlen a brit királyi családban, aki jogvitába keveredett.

A Mirror című brit napilap azt írja, az uralkodói família tagjai közül még senki nem került rácsok mögé, de I. Erzsébet angol királynő egy ideig a londoni Towerben raboskodott 1554-ben.

Gyakorlatilag mindnyájukat letartóztathatják és börtönbe küldhetik, ha bűncselekményt követnek el. Szabályok a királynőre is vonatkoznak, de a családtagjaival kapcsolatos ügyeket másképpen kezelik.

II. Erzsébet királynő egyetlen lánya, Anna hercegnő volt az első, akit "elítéltek". 2002-ben egy angol bíróság a veszélyes kutyákról szóló törvény megsértéséért ítélte pénzbüntetésre. Anna hercegnő elismerte, hogy egyik kutyája megtámadott két gyermeket a Windsor Great Parkban.

Anna édesapja, a tavaly áprilisban elhunyt Fülöp edinburgh-i herceg 2019-ben egy súlyos autóbalesetet követően adta vissza járművezetői engedélyét. Erzsébet királynő férjét a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte a baleset: terepjárójával a helyi főútra próbált kihajtani, amikor összeütközött egy személyautóval. Bár járműve felborult, az akkor 98 éves herceg nem sérült meg, de a másik kocsi utasának eltört a csuklója.

gyilkosság esetén

Mirror című brit napilap szerint Erzsébet királynő valóban megúszhat egy gyilkosságot. Szuverén mentelmi joggal jelentkezik; nem vonható felelősségre a bíróság vagy más hatóság előtt, büntetőeljárás sem indulhat ellene. Az uralkodónő ennek ellenére mindig ügyel arra, hogy mindig a törvényeknek megfelelően cselekedjen.

Befolyása a családjára is kiterjed, hiszen a lap beszámolója szerint senkit sem lehet letartóztatni a jelenlétében vagy a királyi rezidencia környékén.

Visszaadta címeit

A Buckingham-palota csütörtök esti közlése szerint András herceg visszaadta katonai címeit. Azt is tudatták, hogy a továbbiakban nem lát el rangjához illő feladatokat a királyi család nevében. A yorki herceg nem vállal több nyilvános szereplést, és civil állampolgárként fog a polgári peres eljárásban védekezni. Az őfelsége (His Royal Highness) megszólítást sem fogja többet használni.