Biztonságban Kanadába juttatták az Afganisztánban ragadt kutyákat és macskákat még január végén. Az egyedül maradt kis kedvencek jelenleg is gazdára várnak.

Megrázó képsorok és videók járták be a világsajtót 2021 augusztusának végén, amikor az utolsó amerikai csapatok is elhagyták Kabult, Afganisztán fővárosát. Több száz menekülni kényszerülő afgán próbált feljutni ezekre a gépekre, hogy új életet kezdhessen a radikális tálib hatalomátvételtől távol - írja a Földjáró.

A járatokkal több hét alatt körülbelül 6 ezer kint állomásozó amerikait, 73 ezer afgán civilt és más állampolgárokat is evakuáltak.

A katonák és dolgozók állatai, a rendszernek dolgozó macskák és kutyák ugyanakkor nem tarthattak gazdáikkal. Az ő mentőakciójukat 5 hónapon át szervezték, végül megannyi gyűjtés és civil összefogás eredményeképp egy óriási teherszállító repülőgépre pakolták fel az összesen 285 kisállatot január 30-án vasárnap.

Az utazásig a Kabul Small Animal Rescue szervezet viselte az állatok gondját, amelyekkel a gép először Isztambulban szállt le, onnan Izlandra, végül pedig a kanadai kikötővárosba, Vancouverbe indult. A repülőtéren tömegek várták a vasmadár érkezését, amelynek fedélzetén 131 macska és 154 kutya utazott.

Sokaknak a gazdája már tűkön ülve várta, hogy újra láthassa kedvencét, köztük Gary Ash NATO-tiszt, aki Tay Tay névre hallgató cicáját volt kénytelen hátrahagyni. Tay Tay-t eredetileg hivatásos egérirtónak 'vették fel' az állomásra, Ash viszont nem tudott ellenállni a bánatos szemű cirmosnak. Így az állat végül a tiszthez és családjához került. 

Szintén január végén Boris Johnson brit miniszterelnök is engedélyezte 173 állat kimentését Afganisztánból, ám döntését hatalmas botrány követte. Kiderült ugyanis, hogy míg az állatok kimentésére rábólintott, addig 250 életveszélyben lévő LMBTQ ember evakuálását elutasította.

Az állatmentéseket követően gazdátlanul maradt kisállatokat egyébként örökbe adják.

Afgán konfliktus

Az amerikaiak nem sokkal a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat követően vonultak be Afganisztánba, hogy a helyi polgárháborúba beavatkozva megdöntsék a radikális iszlám tálibok által fenntartott rendszert, amely a merényletek mögött álló al-Káida terrorszervezet támogatását élvezte.

Az elmúlt 20 évben közel 2500 egyesült államokbeli katona és civil esett áldozatul a csatározásoknak, és vagy 20 ezren megsérültek.

Tavaly augusztusban a konfliktus végül a tálibok ismételt hatalomátvételével és az amerikai haderő kivonulásával ért véget.