Szándékosan nem szólt a hatóságoknak, helyette ellopta az egykori haditengerész személyazonosságát és csekkeket állított ki a saját nevére Darren Pirtle. Az amerikai férfi jelenleg őrizetben van.

Személyazonosság-lopás és magánokirat-hamisítás miatt emeltek vádat az 57 éves Pirtle ellen, aki négy éven keresztül élt együtt halott lakótársával, hogy annak iratait felhasználva hozzájusson az egykori haditengerész pénzéhez.

A férfi a kaliforniai Chico városában vezetett közös háztartást a 64 éves Kevin Olsonnal, akiről rokonai 2018 októbere óta nem hallottak. A hatóságoknak azt mondták, bár többször is próbálták elérni Olsont, minden alkalommal csak a lakótársával tudtak beszélni, aki különböző kifogásokkal magyarázta a férfi távollétét. Miután a rendőrség eltűnt személyként kezdett nyomozni utána, az egyenruhások házkutatási paranccsal jelentek meg Pirtle és Olson közös albérleténél. Noha Pirtle próbálta meggyőzni őket, hogy lakótársa házon kívül van,

a rendőrök végül megtalálták Kevin Olson holttestét az ingatlan hátsó hálószobájának padlóján.

Olson egy nyugalmazott haditengerész volt busás időskori juttatással. Erre tette rá a kezét a fenti Twitter-bejegyzés hozzászólójaként látható Pirtle, aki 2019 júliusától kezdve összesen 50 darab csekket állított ki néhai lakótársa számlájáról a saját nevére. Hogy a pénzintézetek ne fogjanak gyanút, Olson jelzáloghitelét is egész idő alatt fizette.

A hatóságok szerint a férfi valamikor 2018 vége felé veszíthette életét. Bár idegenkezűségre egyelőre semmi sem utal, a halál pontos oka és időpontja csak a boncolás végeztével derül majd ki. A holttest állapota miatt a nyomozók antropológusok és a chicói Igazságügyi Minisztérium Bűnügyi Laboratóriumának segítségét kérték az eljárás során. Pirtle bírósági meghallgatására múlt csütörtökön került sor, jelenleg letartóztatásban van. Az őrizetből 1 millió dolláros, mai árfolyamon 422 millió forintos váltságdíj ellenében szabadulhat.

(Borítókép: Egy gyanús férfi kitekint egy sötét ház ablakán. Illusztráció: Shutterstock)