A történelem egyik legostobább fogadása szörnyű tragédiába fulladt. 

1986. október 20-án történt az eset, amikor az Aeroflot 6502-es járata az orosz Jekatyerinburgból Groznijba érkezett. A fedélzeten 87 utas és a hétfős személyzet tartózkodott, köztük Alexander Kljujev kapitány és Gennagyij Zsirnov másodpilóta.

Kljujev annyira magabiztosnak érezte magát a repülőút során, hogy másodpilótájával megdöbbentő fogadást kötött, miszerint

csukott szemmel, csak a műszerekre hagyatkozva képes sikeres leszállást végrehajtani.

Felrúgva minden szabályt és átlépve a józan ész határait, Zsirnov belement az egyezségbe.

Ezután Kljujev mintegy 400 méteres magasságban elhúzta a sötétítő függönyöket a pilótafülke szélvédőjén, hogy a kilátást eltakarva teljesen vakon hajthassa végre a landolást.

A végezetes leszállás során hiába jeleztek a riasztóberendezések és maga a földi légiforgalmi irányítás is, a pilóta nem figyelt rájuk. Kliujev kapitány figyelmen kívül hagyta a talajközelségre vonatkozó figyelmeztetéseket, aminek következtében a gép nagyjából 280 km/óra sebességgel csapódott a szamarai kifutópálya aszfaltjának, majd az ütközés következtében a repülőgép a hátára fordult, a szárnyak leszakadtak, a gép pedig lángra lobbant.

A katasztrófában a fedélzeten tartózkodó 94 főből 63-an azonnal meghaltak, további hét ember pedig a kórházban vesztette életét. Csodával határos módon a gépen utazó mind a tizennégy gyermek túlélte a szörnyűséget, ahogy nyolc további utas, valamint Kljujev kapitány és Zsirnov másodpilóta is. Utóbbi ugyanakkor nem élhette meg a felelősségre vonást: a kórház felé menet szívelégtelenségben meghalt. Klujev kapitányt tizenöt év börtönbüntetésre ítélték, de hat év után szabadon engedték.

(Player.hu)

(Borítókép: Repülőgép. Illusztráció: GettyImages)