A közösségi média tele van veszélyesebbnél veszélyesebb kihívásokkal, amelyeknek egyre több gyerek esik áldozatul. Nemrég egy nyolcéves kisfiú lelte a halálát az egyik legújabb „trend” következtében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy nemrégiben végzett felmérése szerint a közösségi médiában terjedő kihívásokkal és trendekkel rengeteg fiatal találkozik, a sokszor veszélyes és káros felvételek pedig valós kockázatot jelentenek a tizenévesekre nézve. Legutóbb például egy olyan TikTok-kihívásra hívtuk fel a figyelmet, amelyben a rizses vízzel való hajmosást népszerűsítik azt állítva, hogy a fehéres színű víz serkenti a hajnövekedést, valamint fényes, csillogó, egészséges küllemet kölcsönöz a hajnak. A valóságban ugyanakkor ezzel a módszerrel csak károsítjuk a hajunkat.

Örülhet azonban az, aki ennyivel megússza, a közösségi médiában terjedő kihívásokat illetően ugyanis nem ismernek határokat a felhasználók. Rengeteg olyan netes „próbatétellel” találkozni, amelyek komolyan veszélyeztethetik nemcsak az egészségünket, de az életünket is.

A közelmúltban egy 8 éves angol kisfiú vesztette életét, mert az egyik legújabb TikTok-kihívás következtében lenyelt tíz darab, 3 milliméter átmérőjű ezüst gömbmágnest, amelyek összetapadtak és átszúrták a gyerek vékonybelét.

A történtekre Rhys Millum boncolása során jöttek rá. Bár a fiú már néhány nappal a halála előtt hasi fájdalomra panaszkodott, azt az édesanyja először fájdalomcsillapítókkal próbálta meg oldani, később azonban orvoshoz vitte a gyereket, akinél a rutinvizsgálat során semmi rendelleneset nem talált a háziorvos. Millum még ekkor sem árulta el, hogy mit tett, így az orvos hazaengedte. Néhány nap elteltével a fiú egyszer csak közölte, hogy nem lát, majd leült egy székre és hamarosan elvesztette az eszméletét. Az édesapja kétségbeesetten próbálta őt újraéleszteni, a kiérkező mentők pedig kórházba szállították, ám Millum útközben szívrohamot kapott és többé már nem tért magához. Aznap este életét vesztette. 

@yela.co Reply to @cancan11234 udah lanching ya 😍 cara pakai magnetic fake septum #fyp #magneticseptum #fakeseptum #septum #antinghidungmagnet #antinghidung ♬ adore you x needy - Jurk

A boncolás után kiderült, hogy a nyolcéves kisfiú nagyon szeretett mágnesekkel játszani, előfordult, hogy egyszerre 30-40 darab is volt nála. A végzetes tragédiához az vezetett, hogy az interneten rátalált a „hamis piercing kihívásra”, aminek a lényege, hogy az egyik mágnest az arc külső oldalára, a másikat az arc belső oldalára kell helyezni. Az összetapadó mágnesek pedig egy piercing látszatát keltik.

A fiú továbbgondolta a történetet és lenyelte ezeket a mágneseket. Nem tudta, hogy ez életveszélyes, és senkinek sem beszélt a tettéről.

„Nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a jelenséggel, ugyanis a Z-generáció már nem foglalkozik apróságokkal, egyre komolyabb és meghökkentőbb tartalmakra van szükségük, emiatt pedig sokszor a biztonságukat is kockára teszik. Ezzel sok esetben az a céljuk, hogy népszerűséget szerezzenek a saját közegükben” – mutatott rá Somogyi Ákos, az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője a közösségi média kihívásokról tartott előadásán, a tavaly októberi Internet Hungary konferencián.

(Mirror)

(Borítókép: Koporsó. Illusztráció: Getty Images)