Azt már korábban megmutattuk, mik a legjobb helyek utcazenéléshez, azonban azt még nem, hogy például milyen sztároknak volt szükségük utcai produkcióra, hogy eltarthassák magukat, vagy csak bizonyítsanak valakinek, mielőtt igazán nagy sztárok lettek.

Elindult a Kalap kabát, a Velvet utcazenész tehetségkutatója! Jelentkeztél már?

Ha szoktál utcán zenélni, és szeretnéd magad kipróbálni egy országos utcazenész tehetségkutatóban, akkor jelentkezz március 15-éig a Velvet utcazenész tehetségkutatójába, a Kalap kabátba! Ha pedig ismersz olyanokat, akik szoktak az utcán zenélni, akkor továbbítsd neki a következő linket! Minden fontos részletet megtalálsz itt!

Bruce Springsteen

A rockzenészről köztudott, hogy szívesen zenél az utcán, fiatal korában pedig nem egyszer próbált ezzel pénzt is keresni. Karrierje beindulása után is feltűnt itt-ott az utcán, 1988-ban például Koppenhágában ellógott egy fontos VIP-eseményt, hogy egyedül sétálgathasson a városban. Ott találkozott Bo Bertelsen utcazenésszel, akitől elkérte az egyik gitárját, és beállt mellé játszani. A negyedórás minikoncertet annyira komolyan vette, hogy még az egyik autogramot kérő kölyköt is odébb tessékelte, majd a teljes befolyt összeget újdonsült zenésztársának ajánlotta.

Joaquin Phoenix

Viszonylag kevesen tudják, hogy River, Rain, Summer, Jodean és Joaquin Phoenix gyerekként utcazenélésből próbálták kisegíteni anyagilag a szüleiket, hogy a családnak legyen pénze ételre. Az öt kisgyerek rendszeresen járt tehetségkutatókra is. Egyik alkalommal egy Los Angeles-i plázában léptek fel, amikor felfedezte őket az egyik ismert hollywoodi ügynök, aki utána színészi munkát adott nekik főleg reklámfilmekben és tévéműsorokban.

Kanye West

Azt még mi sem gondoltuk volna, hogy egy ilyen témában előkerül Kanye West neve, pedig számára sem ismeretlen az utcai munka. Gyerekként egy ideig Kínában élt, ahová édesanyja munkája miatt költözött. Azonban nem zenéléssel keresett pénzt, hanem az utcán karatézott aprópénzért, amiből később fagyit tudott venni magának. Édesanyja nagyon lehordta őt, amiért pénzt mert elfogadni a náluk jóval szegényebb kínai emberektől, de erre Kanye csak annyit mondott később, hogy már ötödikes korában is egy igazi üzletember volt.

Edith Piaf

A legendás francia énekesnőnek igazán kemény gyerekkora volt. Szülei hamar lemondtak róla, végül az apai nagyanyjához került, aki egy bordélyházat üzemeltetett Normandiában, és voltaképpen az ottani prostik nevelték fel. Ők gyűjtötték neki össze a pénzt, hogy kigyógyulhasson a keratitisből is. Ez egy látást érintő bakteriális betegség, ami miatt háromtól hét éves koráig egyáltalán vagy csak alig látott. A gyógyulás után lett esélye később csatlakozni a háborúból hazatért apjához, akivel utcai mutatványosok voltak. Ekkor énekelt például először közönség előtt. Ezután szólóban, majd egy barátnőjével folytatta az utcai éneklést Párizsban.

Pierce Brosnan

Az ír színész 16 éves hagyta ott a gimnáziumot, hogy festőnek tanulhasson a Szent Martin művészeti iskolában. Itt látott életében először tűznyelőket és tűzakrobatákat, akiket imádtak a nők. Úgy döntött, ő is kipróbálja, és sokáig az utcán gyűjtött pénzt tűznyeléssel, majd három évre egy cirkusz is leszerződtette.

Benjamin Franklin

Az amerikai alapító honatya is utcai előadó volt, mielőtt a történelem egyik legfontosabb politikusává válhatott volna. Fiatalon dalokat, verseket írt és adott elő az aktuális politikai helyzetről cserébe egy kis aprópénzért. Saját maga nyomtatta ki az írásait, és ezeket árulta az utcán. Végül édesapja nyomására hagyta abba a kalapozást, mondván, az emberek egy életre beskatulyázzák emiatt. Ebben az időszakban szerzett tapasztalatainak köszönhetően erősödött meg benne a gondolat, hogy minden polgárnak joga van a szabad véleménynyílvánításhoz.

Russell Crowe

Ahogyan egyszer a South Park is bemutatta, Russell Crowe a színészkedés mellett viszonylag aktívan zenél is. Ennek köszönheti, hogy talpon tudott maradni a '80-as évek végén, amikor az Egyesült Államokba költözött Ausztráliából. A Kings Crosson utcazenélt minden nap, és pontosan kiszámolta, hogy napi 7 dollárt kellett legalább összekalapoznia, hogy fizetni tudja a lakbért illetve további három és felet kajára, ami kizárólag fagyasztott rizsből állt.

Steve Martin

Élete első munkáját Disneylandben kapta, ahol először prospektust árult a vendégeknek. Három évig dolgozott itt, szabadidejében pedig a helyi varázsboltnál lógott, ahol különböző bűvésztrükkökkel próbálták bevonzani a vásárlókat. Sok gyakorlással ő is megtanult bűvészkedni egy kicsit, így végül a boltba is felvették. Ott az egyszerűbb trükkök mellett belejött a zsonglőrködésbe és a lufihajtogatásba is, ezzel rengeteg borravalót kipréselve Disneyland látogatóiból. Később rengeteg stand-up comedys előadásának lett fontos eleme a bűvészkedés.

Richard Dean Anderson

A két vécégurigából és egy golyóstollból atomrakétát gyártó MacGyver gyerekként hokijátékos, majd dzsesszzenész szeretett volna lenni, végül mégis csak egy drámaiskolában kötött ki. Onnan viszont kibukott, és egy csomó egészen elképesztő munkát vállalt utána. Volt bálnaidomító, zenész egy középkori étteremben, utcai pantomimes, illetve zsonglőr. Elmondása szerint ez volt élete legszebb időszaka, és egyszer nagyon szeretne zsonglőrködést és hasonlókat tanítani hátrányos helyzetű fiataloknak.

Lagzi Lajcsi

A zeneművészeti diploma megszerzése után 1984-ben kezdett utcazenélni fellépések híján közterükleteken, például a régi Sugár áruház előtt. Később a hajléktalanokkal együtt szervezett gálát, ahol a saját fellépése mellett nagyjából 30 ezer embernek segített meleg ételhez jutni. Lagzi Lajcsi egyébként úgy kezdett utcazenélésbe, hogy szólótrombitásként már túl volt például egy nuygat-európai turnén.

+1 Sting

A többiekhez képest pont ellenkező irányt járt be hiszen sikerei csúcsán próbálta ki magát utcazenészként, mivel az egyik ügynöke azzal figyelmeztette, hogy lassan véget ér a karrierje. Erre azzal próbált Sting rácáfolni, hogy álruhában állt ki utcazenélni Londonban és rövid idő alatt 40 fontot kalapozott össze, ami még ma is egész jó napidíjnak számít.

Kövess minket Facebookon!

Ne maradj le semmiről, kövesd Facebookon a Kalap kabát oldalát!