Nemrég egy posztban mutattunk egy amerikai táncost és egy bokszolót, hogy mennyire hasonlít a fizikumuk. Most nemhogy egy posztban mutatunk megint egy táncost és egy bokszolót, hanem egy személyben. Ő Apáti Bence, az Operaház magántáncosa, aki 2000-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán.

Táncolta már többek között Spartacust, Tybaltot és Petruchiót, most éppen a szezonból adódóan A diótörő új változatában láthatják őt a nézők (mármint azok, akiknek sikerült jegyet szerezniük még az elmúlt hónapokban) – és emellé hobbija a boksz. Apáti Bencét természetesen az Operaházban kérdeztük ki és ott is fotóztuk le. Nem fogjuk elszerénykedni a dolgot: a fotók szuperek lettek, az interjú pedig elképesztően érdekes, garantáljuk, hogy lesz benne egy-két dolog, amit ön soha nem gondolt volna.

Mennyi ideje van egy profi balett-táncosnak a bokszolásra?

„Ha nagyon sok a munka itt a színházban, akkor effektíve nem fér bele. Viszont mivel a kőszínházak nyáron nem játszanak, akkor sokkal több időm és energiám van, amit valahogy le kell vezetni, különben szétrobbanok. Szóval vannak periódusok, amikor heti két-három-négyszer megyek bokszolni. A bokszhoz hihetetlen sok energiát kell megmozgatni, viszont ha az ember sok energiát rak bele, akkor attól komoly izomláza lesz, és ha másnap emelgetni kell Mária hercegnőt a Diótörőben, akkor az nem fog menni, mert annyira fájnak az izmok.”

Oda kell figyelned, hogy mit eszel?

„Nem. Rengeteget kell ennem ahhoz, hogy tartsam a súlyomat, annyira sokat táncolunk. Reggel 10-től délután 2-ig próba, aztán esetleg valami mást dolgozom vagy elmegyek konditerembe súlyzózni, este pedig előadás van... szóval ehhez, mint az amerikai futballban a falembereknek, kell egy bizonyos mennyiségű kalória. Rengeteget kell ennem, mert az izom az első, amit a szervezet elkezd bontani, ha nem kap elég táplálékot. Ha mondjuk három napig nem figyelek oda és nem eszem eleget, akkor két-három centi azonnal lemegy.”

Étrend-kiegészítőt szokott használni egy balett-táncos?

„Van egy barátom, akivel egy öltözőben dolgozunk és vett egy szénhidrát- és fehérjekészítményt. Egy előadásban arab táncosokat játszunk négyen fiúk, félmeztelenül, szóval egy kicsit elkezdtem gyúrni. A barátom lesérült és nem járt be, én meg elkezdtem rájárni a fehérjéjére: nagyon szeretem, és hasznos, hogy be tudjam vinni a szükséges fehérje- és szénhidrát-mennyiséget.”

Van olyan, hogy nyaralás van és leállsz a mozgással?

„Előfordul, de maximum egy hétre, és aztán kezd nagyon hiányozni. Nagyon sok energiám van, amit el kell valahogy használni.”

Lehet egyáltalán tetoválása egy balett-táncosnak?

„2006-ban készült az első tetoválásom, és már megvannak a módszereim, hogy előadás előtt mennyi alapozót-púdert rakjak rá, arra még egy alapot, stb. Izzadunk, partnerrel dolgozunk, aki le is tudja dörzsölni a felvitt sminket... szóval kitapasztaltam, hogy mekkora mennyiség kell.”

Nem kellett ehhez előre valami engedélyt kérni az Operaháztól?

„Az a szabály, hogy nem lehet tetoválást csináltatni, ez benne van a szerződésemben. De én mégis megcsináltattam, és mindig hosszú ujjúban próbáltam, amikor pedig félmeztelenül kellett táncolnom, akkor titokban, a WC-ben elbújva sminkelgettem le. Pár kollégám tudta, akivel együtt zuhanyoztam-öltöztem – őket megkértem, hogy ne terjesszék. Egy év eltelte után coming outoltam, megmondtam, hogy ha nekem vannak tetoválásaim, de ezt egy egész éven keresztül senki nem vette észre, akkor hadd ne legyen belőle probléma. Meg tudtuk oldani.”

Melyik mit jelent?

„Az összeset nem szeretném elmondani, de vannak tetoválásaim, amiket akkor csináltattam, amikor a gyerekeim születtek. A csuklómon a volt feleségem nevének kezdőbetűje volt, ebből két éve csináltattam egy kört. A XIX. pedig Kispestet jelzi.”

Hogyhogy Kispest?

„Édesapám kispesti születésű volt, én pedig ha egy évben egyszer van rá időm, kimegyek egy rettenet minőségű futballmérkőzésre, hogy kivetkőzzek ott a művészi mivoltomból és ordítozzak.”

Ebben a bizonyos korábbi posztban azt mondtuk, hogy a balettet az emberek általában nem tartják egy kemény vagy férfias dolognak. Te is így látod, hogy ez az emberek véleménye?

„Igen, nyilván.”

Nem nagyon frusztráló?

„Nem... De hogy mást ne mondjak, az előbb említett kispesti szurkolók közül is többen eljöttek, megnézték a balettet és tetszett nekik. Ez az általános vélemény abból fakad, hogy az emberek nem nagyon ismerik a műfajt, nem tudják, hogy miről van szó. Aki már legalább kétszer megcsapkodta a térdét mondjuk néptánc-oktatás közben, az tudja, hogy a tánc, legyen az néptánc, hip-hop vagy balett, borzasztóan fárasztó és nehéz dolog. Az ember a tüdejét kiköpi tíz perc után, hát még ha az egész napot végigtáncolja.

De ha a futballmérkőzésen elkezdenek cikizni, akkor az egyik barátom rögtön mondja, hogy jó, lehet menni a Bencével a ringbe, és megnézni, hogy ki a nyápic. Szóval aki balettos fiúba akar belekötni, az előbb gondoljon bele, hogy mi 16 éves korunk óta 50 kilós balerinákat emelgetünk, amihez keményen súlyzózni kell. Legalább 60-70 kilókat kell tudni emelni ahhoz, hogy egy-egy emelést vagy dobást az ember úgy meg tudjon csinálni, hogy az a színpadon jól nézzen ki.

A balettben az a cél, hogy ne látsszon, mennyire megerőltető. Minden reggel egy-másfél órás gyakorlással kezdünk, aztán jönnek a próbák, és aztán van itt egy kis konditermünk és abban súlyzózgatunk.”

3089
3369