A '90-es években a végre szabaddá vált magyar zeneipar próbált követni minden aktuális nyugati trendet, úgyhogy megjelentek nálunk is a popklipekben a kigyúrt férfitáncosok. Ne feledjük, Jason Statham is így kezdte! Sajnos hozzá hasonlítható sztárt nem sikerült felfedeznünk az alábbi videókban, de még így is van mit csodálni az összeállításban. Szerkesztőségünk tagjai összedugták a fejüket, és a végeredményt alább láthatja. Nekünk ezek a klipek vésődtek be a leginkább a félmeztelenül táncolós kategóriából.

 1. Alvajárók – Crazy Dance

Nincs is annál kockázatosabb, mint amikor egy forgatás kedvéért kell laboratóriumi körülmények között előállítani egy spontán, vad, menő bulit. Az ebben a posztban látható klipek többsége pontosan ezt kíséreli meg, frenetikusan erőltetett eredménnyel. Eklatáns példa az Alvajárók 1993-as, fenti klipje. Mi már nem is emlékeztünk, hogy pontosan hogy is van ez, de szerencsére ott a Kozsográfia (!) az Ámokfutók.hu-n, amiből kiderül, hogy az Alvajárók gyakorlatilag ugyanaz, mint a későbbi Ámokfutók, csak az elsőre választott nevet egy-két év után lecserélték.

Fantasztikus egyébként az Alvajárók oldala, minden szava kincs típusú mondatokat tartalmaz a fenti számról is:

S ím, a bomba robban! Magyarországon, - először a B. Tóth vezette Poptarisznyában - végre megszólal egy nyugati mintájú és minőségű techno–disco muzsika! Az emberek megőrültek! Újra és újra kérték a dalt! Kívánságlisták élén, rádió játszások megszámlálhatatlan tömegével – az ALVAJÁRÓK – tarol!!! Az új super Trio megteremti ezzel a lehetőséget újabb és újabb formációknak. Irány a listák élére! A ''Crazy Dance'' minden elképzelhető magyar játszási és toplistán ott van. Közös koncertek a csúcson lévő 2 Unlimiteddel, az akkor még kezdő Dj Boboval , a hipersztár Dr. Albannal… A Capellával, Ice Mc-vel ... És a lista csak bővül! A Budapest Sportcsarnok tizezres tömege üvölti önkívületben Kozso és az Alvajárók nevét!

2. Soho Party – Gyere és táncolj

A Soho Party táncosai néha mintha egész meg lennének koreografálva a pszichedelikus háttér elé, némelyikük még vogue-ozik is a parti hevében! Így 33 év távlatából egyértelműen még ők néznek ki a legjobban a klip szereplői közül, mert a többiek ingei meg mellényei egyszerűen ütnek. 

3. Bestiák – Fáj még, ha néha felhívsz

Ez a projekt is Kozso nevéhez kapcsolódott, de ebben az együttesben három belevaló csaj énekel. Onnan tudjuk, hogy belevalók és tökösek, hogy fogták, és a félmeztelen háttértáncost bezárták egy vízzel teli kockába! Lehet, hogy a srácnak a leginkább nem az fáj, ha néha felhívják.

4. Hip-Hop Boys – Nem az a tét

Önmagában frenetikusan vicces arra gondolni, hogy esetleg a '90-es években valaki Magyarországon azt gondolta, hogy a hip-hop zene az ez, de ha inkább a pozitívumokra próbálunk koncentrálni, akkor muszáj kiemelnünk, hogy a Hip Hop Boyz tagjainak tényleg jó teste volt, és ahogy nézzük, valóban tudtak breaktáncolni.1992 és 1998 között működtek ők, aztán 2005-ben álltak össze újra, de akkor már inkább csak nosztalgiázni.

5. SHYGYS – Hello

Kozso 1997-ben elérkezettnek látta az időt arra, hogy egy saját Backstreet Boys-klón együttest is legyártson, ők voltak a Shygys. (Fiatalabb olvasóink kedvéért: azt akarták mondani, hogy Shy Guys.) A Hello című számuk valószínűleg még sokaknak rémlik, több mindenre viszont elég nehéz emlékezni velük kapcsolatban. Mellesleg a Picasso Branch is Kozso műve volt, de ők csak 1999-ben alakultak meg, úgyhogy őket most már kihagyjuk.

6. Zoltán Erika – Elvarázsolt éj

Zoltán Erikának 1990-ben jelent meg Elvarázsolt éj című száma. Zoltán Erika honlapjáról tudjuk: ez is hip-hop! Olvassák csak:

Az igazi nagy változás és a „csoda” amiben titkon mindig is hittem, 1990 augusztusában történt meg. Új lemezem készült - Ki nevet a végén címmel - és az első klippnek is kiválasztott dal az Elvarázsolt éj c. nóta volt. Ebben az évben tört be Európába egy számunkra új zenei irányzat tánccal együtt, a hip-hop. Nagyon tetszett és, mint igazi táncos lelkű énekes, nagyon szerettem volna megismerkedni az új táncstílussal és minél hamarabb színpadra vinni.

Na de ne ragadjunk le a zenei- meg táncstílusok definíciójánál, ez a Kockahas blog, reméljük, ön is figyeli már, mennyi férfi bomlik Zoltán Erikáért a klipben!

7. Emergency House – Nyakig ér a holiday

Zoltán Erika táncstúdiójából került ki 1995-ben az Emergency House nevű együttes. A fenti videóklip megint egy laza és spontán partit szimulál, méghozzá egy nyári, balatoni partit, vannak is a háttérben fürdőnadrágban kisportolt statiszták figyelemre méltó számban.

8. FLM – Megtalállak még

Nem is rémlett, de jobban megnéztük Császár Előd zenekarának egyik leghíresebb klipjét, és kiderült, hogy a képernyő árnyékos oldalán általában ott gimnasztikázik egy félmeztelen táncos. Hát akkor az 1995-ös Megtalállak még se hiányozzon ebből az összeállításból.

9. Bery  – Ébredj velem

Már majdnem az egész évtizednek vége volt, mire 1999-ben végre (vissza)jött valaki, akinek a produkciója a 2010-es évekből nézve is egész profinak tűnik, és szinte alig van benne abból a bájos kínosságból, amitől olyan velőtrázó élmény az összeállítás többi klipjét megnézni. Ez a Bery és az Ébredj velem, ízléses mértékű vetkőzéssel, rendesen ki- és eltalált stylinggal, plusz egy teljesen jó refrénnel. Bery egyébként azóta is formában van, újabban a jógától.

10. Venus – Kockahas

És a végére hagytuk azt a számot, ami kifejezetten arról is szól, ami számunkra itt a téma: ez volt a Kockahas című dal a Venus együttestől 1999-ben. Na ennek a klipjéhez tényleg muszáj volt összerántani pár kigyúrt fiatalembert, igaz, ez a dal pont arról szól, hogy Varga Zsuzsának mennyire nem jönnek be az ilyen pasik. Ó.

674
1005