Ha önnek ismerős Thomas Beattie neve, akkor ön valószínűleg a brit futball rajongója (vagy az is lehet, hogy a terhes férfiként 2008-ban elhíresült Thomas Beatie rémlik, de nem róla van szó, neki 1 t-vel kevesebb van a vezetéknevében). Beattie 10 évig volt profi focista, pályáját a Forest City Londonnál, illetve a London City FC-nél kezdte, majd Kanadában és Ázsiában is játszott addig, amíg egy fejsérülés miatt abba nem kellett hagynia a profi sportot. A 33 éves sportoló azóta tech-cégeket menedzsel, illetve alkalomadtán modellkedik, mert

Szerdán megjelent Instagram-posztjában azonban Beattie azt írja, hogy úgy érzi, eljött az ideje, hogy megosszon önmagáról egy személyes természetű dolgot: azt, hogy meleg.

Könnyebb csöndben ülni, de az igazi kihívás az embernek felemelni a hangját, és számomra eljött az idő, hogy megéljem a saját igazságomat, és remélhetőleg valami módon változást is előidézzek. Valakinek a testvére, a fia, a barátja vagyok, és meleg vagyok. Hosszú időbe telt, amíg elfogadtam, hogy ki vagyok, és remélem, hogy a következő generációnak egy kicsit könnyebb lesz. Köszönet mindenkinek, aki támogatott engem végig ez alatt az egész alatt és a még előttem álló úton, nagyra tartalak benneteket

– írja Beattie, hozzátéve, hogy a témáról az első interjút erről a témáról az ESPN című kiadványnak adta.

Néhány sportágat (pl. a műkorcsolyát) leszámítva rendkívül ritkák a melegségüket nyíltan vállaló sportolók, különösen a futballban szokatlan ez – Beattie is eltöltött öt évet a futballkarrierje vége óta önmaga felfedezésével, mire rászánta magát erre a lépésre. 

Az első, és eddig egyetlen, profikarrierje közben comingoutoló brit futballista Justin Fashanu volt, aki 1990-ben jelentette be, hogy meleg – nyolc évvel később öngyilkos lett. Azóta két olyan futballista jelentette be ugyanezt, aki Nagy-Britanniában játszott (Robbie Rogers és Thomas Hitzlsperger), de egyikük amerikai, másikuk német, így Beattie bejelentése történelmi jelentőségűnek számít.

253
355