Kivételes emberkísérletre adta a fejét egy brit ikerpár, Hugo és Ross Turner. A 33 éves kalandorok egy olyan kutatásban vettek részt, melynek során a vegán és a húsevő étrend hatásait vizsgálták. Mivel a fiatalemberek egypetéjű ikrek, génkészéletük teljesen egyforma, így előtte-utána fotóikon is jól kivehető, hogyan alakult át a testük választott étrendjüknek köszönhetően. 

Turnerék a londoni King's College felsőoktatási intézmény kutatásának alanyai voltak tizenkét héten át. Míg Hugo ez idő alatt vegán étrendet követett – került minden állati eredetű összetevőt: húst, tojást, tejterméket –, addig ikertestvére, Ross mindenevő étrendet folytatott, így húst is bőséggel fogyasztott. Minden nap ugyanannyi kalóriát vittek be a szervezetükbe, és ugyanazt az edzéstervet is követték; heti 5-6 edzéshez kellett magukat tartaniuk. Az egyetemi kutatócsoport az ikrek egészségét, koleszterinszintjét és izomtömegét is figyelte. Arra voltak kíváncsiak, hosszú távon melyik étrend az egészségesebb.

Hugo azt mondja, nem volt könnyű áttérni a növényi alapú étkezésre, de a változást rövid időn belül érzékelte: sokkal energikusabb lett.

Eléggé megszenvedtem, hogy vegán étrendre tértem át. Az első néhány hétben nagyon kívántam a húst, a tejtermékeket és a sajtot, amit egyébként nagyon szeretek. Más alternatívákat kellett keresnem. Gyümölcsöt ettem és dióféléket. Összességében sokkal egészségesebben étkeztem, nem ingadozott a vércukorszintem, és sokkal energikusabbnak éreztem magam

– magyarázta a Daily Star című brit napilap riportjában Turner. Ikertestvére, Ross azt mondta, az edzőteremben nem tudott mindig jól teljesíteni. A kísérlet alatt döbbent rá arra, mennyi feldolgozott élelmiszert fogyaszt.

A kutatás során kiderült, hogy

  • Hugo, a vegán férfi 2-3 kilót leadott (83 kilót mutatott alatta a mérleg, mielőtt belevágott volna a kísérletbe – a szerk.), a koleszterinszintje és a testzsíraránya
    is jelentősen csökkent, valamint csökkent nála a kettes típusú diabétesz kialakulásának veszélye is;
  • Ross, a húsevő csaknem öt kilónyi izmot növesztett, és csaknem két kiló zsírt szedett fel testére;
  • az ikrek a kutatókkal arra jutottak, a vegyes étrend lenne a legideálisabb. A férfiak szerint a két étrend között összeségében nincs óriási különbség.
374
931