Az RTL-en futó show-műsorban befutott magyar üzletembereket próbálhatnak meggyőzni a jelentkező vállalkozók arról, szálljanak be éppen induló, vagy már működő, de a gyorsabb fejlődéshez anyagi támogatást igénylő cégükbe. A 2023-as évad egyik legnagyobb botrányát eddig a második részben szereplő Soós Dávid szereplése szolgáltatta: a vállalkozó egy kriptovalutás befektető céget vitt a Cápák elé, akik határozottan elutasították az üzletembert, főleg miután az általuk kért hivatalos nyilatkozatokat sem tudta bemutatni, amelyekkel némiképp megalapozhatta volna a cápák szerint irreális hozam ígéreteit. A műsor után a cégtulajdonosból valóságos mém vált az interneten, majd később ismert közszereplők és médiaszemélyiségek is elmondták véleményüket a történtekről.

Mint ismert, Soós Dávid kripto befektetésekkel foglalkozó vállalkozó egymillió amerikai dollárt, vagyis 356 millió forintot kért a cápáktól cége felvirágoztatására. Ígérete szerint ebből az összegből 4-5 év alatt várhatóan 3 és félmillió dollárt, mai árfolyamon 1 milliárd 247 millió forintot generált volna, ami a kriptovaluták kiszámíthatatlanul gyors alakulása miatt igencsak meredeknek bizonyult.

A műsorban Moldován András volt az, aki elsőként fogalmazott meg igazán kemény véleményt Soóssal szemben. A korábban tőzsdei- és ingatlanbefektetésekkel is foglalkozó üzletember kiemelte, hogy a Blockwheels Capital kriptocég tulajdonosa teljesen irreális hozamokat ígért, sőt a műsor későbbi pontján szélhámosnak nevezte a vállalkozót.

Tudod, honnan lehet felismerni a szélhámost? Nem lehet felismerni! Ez az egész, amit beszélsz, az nekem kamu. Én kiszállok!

– fogalmazott Moldován. A többi Cápa szintén elutasította az ajánlatot, és nem kívánt pénzt fektetni a vállalkozásba. Hozzászólásaik alapján a legtöbben szkeptikusak voltak a kriptók jövőjével kapcsolatban. 

Mi az a kriptovaluta?

A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is. A legtöbb kriptovaluta közös jellemzője a decentralizáció, azaz a központi felügyelet nélküli működés, aminek köszönhetően országhatárokon keresztüli fizetőeszközként lehet használni. Az olyan népszerű kriptovalutáknak, mint a Bitcoin és a Dogecoin van értéke, mert az emberek fizetnek azért, hogy megvásárolják őket. A kriptovalutát ezután árukra, szolgáltatásokra vagy kormány által kibocsátott pénznemekre, akár euróra lehet váltani. A kriptopiac ugyanakkor jóval szerteágazóbb és bonyolultabb ennél. Sokan sokféleképpen fektetnek ebbe a digitális eszközbe. 

Moldován András a műsor másnapján a privát TikTok-oldalán ismét felhozta a témát, miszerint Soós Dávid előadása véleménye szerint „nonszensz” volt. A vállalkozó elmondta: sejtette, hogy nem fognak pénzt fektetni a vállalkozásába, az ugyanakkor rosszul érintette, hogy véleménye szerint a személyét is támadni kezdték.

„Mi úgy látjuk, hogy a fő kriptovaluták az amerikai tőzsdével együtt mozognak, viszonylag kiszámíthatóan. Nekünk erre van egy stratégiánk. Tudtam, hogy András lesz az, aki keményen belénk áll, de azt nem gondoltam volna, hogy szélhámosnak fog nevezni.

A később közzétett TikTok-videóban már abszolút a személyemet támadta, amit nem tudtam hova tenni” 

– fogalmazott Soós.

@moldovanandrasofficial Véleményem a tegnapról!! #cápákközött #moldován #moldovánandrás #vélemény ♬ Asian taste trap(971188) - stst-Bonz

Szereplését követően a vállalkozóval, illetve a kripto-világgal több hazai híresség is foglalkozni kezdett. Az egyik legnagyobb visszhangot Dancsó Péter youtuber videója váltotta ki, amelyben szokásához híven próbálta humoros formába önteni a műsorban történteket. Dancsó egyébként több hasonló felvételt is készített a Cápák közöttben szereplő vállalkozókról, sőt a Cápákat lenyűgöző Pachert Balázs kapcsán is forgatott videót. A Fókuszcsoport nevű YouTube-csatornán már jóval keményebben fogalmaztak a kriptovállalkozóról.

Megmondom őszintén, nem gondoltam volna, hogy az egész ország rólam fog beszélni néhány nap leforgása alatt.

A nyilvános szereplésemmel persze vállaltam a rizikót, ugyanakkor én igyekszem nem ítélkezni olyan emberekről, akiket nem ismerek. Azt gondolom, ők úgy alkottak rólam véleményt, hogy az nem állja meg a helyét. Bárki mondhat nyugodtan véleményt, a probléma szerintem azzal van, ha ennek a célja az egyértelmű lehúzás és nézettség generálás” – vélekedett Soós.

Noha sokan negatív véleményt fogalmaztak meg Soósról és vállalkozásáról a műsor után, az egyik legnépszerűbb Cápa, Balogh Péter megvédte a fiatal vállalkozót egy közösségi oldalon közzétett kommentben. 

Ez a helyes reakció erre a shitpost dömpingre. Sajnálom, hogy ez zúdult rád, Dávid. Jó ember vagy, ez a projekt félrement, de csinálsz jó dolgokat

– írta az ország egyik legaktívabb angyalbefektetője a TikTok-on. Balogh szintén a második adásban egy olyan céget is a védelmébe vett, amelynek képviselői Moldován András szerint csak reklámfogásból mentek el a műsorba. Mi több, egy hosszasabb beszélgetést követően az ő vállalkozásukba Balogh Péter végül befektetett.

@baloghpetyaofficial Hazarepültem a magángépemen, hogy beszállhassal a Wedding Managerbe :) #cápákközött #befektető #angyal #weddingmanager #nemélő #magángép ♬ original sound - Peter Balogh

„Ez egy nagyon jó példa arra, hogy az emberi hozzáállásban milyen különbségek vannak. Én a Petyát kifejezetten kedvelem, évek óta jóban vagyunk egymással, többször csináltam már vele podcast műsort is. A projektjeimről is beszéltem már vele, tudtam jól, hogy ő nem szereti a kriptót. Mindig igyekszem megfogadni a tanácsait, hiszen sokkal többet elért eddig, mint én. Ennek ellenére a kripto-témában nem értünk egyet, de elfogadom, hogy ő nem hisz ebben.

Abban igaza van, hogy van benne kockázat, ahogy a legtöbb vállalkozási formában, de a tapasztalataink alapján mindez szakértelemmel és stratégiával csökkenthető

– vélekedett a vállalkozó, aki a Velvetnek elárulta: az adás óta azon jár az esze, hogy min kell változtatnia ahhoz, hogy befogadhatóbbá váljon a befektetők számára. „Évek óta emberek képzésével, segítésével foglalkozom. Mindezt üzleti tanácsadás és vállalkozó képzések keretein belül, valamint több ezer ingyenes videón keresztül. Én eddig is segítettem és továbbra is segíteni szeretnék” – fogalmazott Soós Dávid.

@davidsoos.leadyourself #cápákközött #fyp #leadyourselfhu #vállalkozás #kripto #soosdavid #nekedbe #nekedbelegyen #karma #mastermindhu #szeretet #siker ♬ eredeti hang - Dávid Soós

Sebestyén Balázs megvédte a kriptovalutákat

A kriptovalutákban igencsak jártas Sebestyén Balázs a Rádió 1 Balázsék című műsorában meglepődöttségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a Cápák ennyire elvetik a kriptót. Noha az adást nem látta, ezért nem tudott állást foglalni a konkrét témában, azt elmondta, hogy legközelebb örömmel elmagyarázná saját véleményét az öt befektetőnek. Balázs a reggeli műsorukban is rendszeresen beszél a hallgatóknak a kriptopiaci történésekről.

(Borítókép: Részlet a Cápák között adásából. Fotó: