Civilként szemlélve csillagászati összeggel növelte vagyonát a világ leggazdagabb embere, Bernard Arnault. A dollármilliárdos legutóbb múlt kedden tett szert egy tetemesebb összegre a kedvező részvényáraknak köszönhetően.

Bernard Arnaultról legutóbb márciusban írtunk, amikor azt mutattuk be, mennyit buktak a tavalyi évben a világ leggazdagabbjai. A Louis Vuittont és a Christian Diort is birtokló LVMH csoport vezetője és annak családja akkor 207,8 milliárd dolláros, több mint 76 billió 111 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. Azóta alig egy hónap telt el, ám a dollármilliárdosnak ez alatt a rövid idő alatt is tetemes összeggel növekedett a vagyona. A Forbes valós idejű milliárdos toplistája szerint Arnault jelenleg 223,1 milliárd dollárral, vagyis 77 billió 16 milliárd 351 millió forinttal büszkélkedhet.

A The Guardian cikke szerint a 74 éves férfi a történelemben a harmadik olyan személy, akinek becsült vagyona meghaladta a 200 milliárd dolláros küszöböt. Korábban Elon Musk, a Tesla és Jeff Bezos, az Amazon vezetője is elérte ezt a mérföldkövet, mielőtt vagyonuk a technológiai cégek részvényárfolyamának esésével lecsökkent. Ezzel ellentétben a francia LVMH luxuscikk-birodalom részvényeinek értéke rekordot döntött, ennek köszönhette Arnault, hogy vagyonával átlépte a 200 milliárd dolláros álomhatárt. A részvények idén még 30 százalékkal emelkedtek, így csak az idei évben eddig 39 milliárd dollárral gyarapodott az üzletember vagyona.

Legutóbb múlt kedden, a továbbra is kedvező részvényáraknak köszönhetően tett szert ismét jelentős mértékű pénzösszegre, pontosabban 2,4 milliárd dollárra, azaz 827 milliárd 990 millió forintra, elérve ezzel a mostani, 223,1 milliárd dolláros (77 billió 16 milliárd 351 millió forint) szintet.

Az LVMH részvényeinek folyamatos emelkedése annak köszönhető, hogy a világ gazdagjai egyre jobban keresik a luxuscikkeket.

„Csak” a Louis Vuitton bevételei meghaladták a 20 milliárd eurót (7 billió 495 milliárd 550 millió forintot) tavaly, amely márka a zenészből lett vállalkozót, Pharrell Williamst nevezte ki új férfiruha-tervezőjének idén februárban.

A teljes cégcsoport értékpapírjai az elmúlt három évben számszerűen több mint 150 százalékkal emelkedtek, múlt szerda reggel 853 eurós (319 ezer 713 forintos) csúcsot értek el. A vállalat tavaly 79,2 milliárd eurós (29 billió 696 milliárd 538 millió forintos) rekordértékesítést bonyolított és 1,5 milliárd eurós (562 milliárd 157 millió forintos) részvény-visszavásárlási programba kezdett, ami tovább emelte az értékpapírok árfolyamát.

Bernard Arnault jelenleg 35,2 milliárd dollárral nagyobb vagyon fölött ül, mint Elon Musk, akinek 44 milliárd dollárjába került a Twitter felvásárlása tavaly, illetve vesztett részvényei értékéből az általa 13 százalékban tulajdonolt Tesla, melynek társalapítója és vezérigazgatója is egyben. A világ harmadik leggazdagabbja, Jeff Bezos jelenleg 125,1 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet. Az Amazon feje volt egyébként az első, aki átlépte a 200 milliárd dolláros álomhatárt 2020-ban.

Mérnökként végzett

A Párizsban élő Arnault mérnökként végzett, majd apja építőipari cégénél, a Ferret-Savinelnél dolgozott. 1971-ben átvette a cég irányítását, 8 évvel később pedig átalakította azt a Férinel Inc. nevű ingatlancéggé.

Arnault további hat évig maradt a Férinel elnöke, mígnem 1984-ben felvásárolta és átszervezte a luxuscikkeket gyártó Financière Agache-t, majd a Christian Dior és a Le Bon Marché kivételével eladta annak összes tulajdonát. 1987-ben fektetett be az LVMH-ba, két évvel később pedig a társaság többségi részvényese, igazgatósági elnöke és vezérigazgatója lett.

Vagyonának nagy része a Christian Dior SE-ben, az LVMH 41,2 százalékát irányító holdingban szerzett hatalmas részesedéséből származik. Ezen kívül 6,2 százalékos részesedése van a teljes LVMH-nál, amelynek márkái közé tartozik többek között a Louis Vuitton, a Hennessey, a Marc Jacobs, a Sephora, a Stella McCartney, a TAG Heuer, a Bulgari és a Tiffany. 

Gyerekei is a fősodorban

Arnault házasságából öt gyermek született, akiket nemrég kulcsfontosságú pozíciókra nevezett ki az LVMH-n belül. Januárban legidősebb gyermeke, Delphine ült a Christian Dior, a birodalom második legnagyobb márkájának vezetői székébe. Testvérét, Antoine-t az LVMH-t és az Arnault család vagyonát irányító holdingtársaság élére nevezte ki. Alexandre Arnault a Tiffany vezetője, Frédéric Arnault a TAG Heuer vezérigazgatója, míg legfiatalabb testvérük, Jean Arnault a Louis Vuitton óraosztályának marketing- és termékfejlesztési vezetője.

(Infostart)

(Borítókép: Bernard Arnault. Fotó: Getty Images)