Kibérelték a Budai Várnegyed palota körüli részét, világsztár fellépőt hívtak a menyegzőt megelőző partira, és vacsorafogadást tartottak cirka 500 vendégnek Budapest szívében: hazánkban tartott fényűző, világszínvonalú álomesküvőt két indiai család sarja, akik több európai nagyváros közül szemelték ki kis hazánk metropoliszát.

Kacsalábon forgó palotáról, királyfiról és mesebeli menyegzőről álmodik gyerekkorában minden kislány, akik közül az indiai származású Alia Mahtaninak mondhatni teljesült a vágya: a Dubajban élő divatmarketing szakértőt eljegyezte egy szupermarketlánccal rendelkező indiai milliárdos, Kamal Vachani fia, az Al Maya International Ltd. fogyasztási cikkeket árusító angol vállalat dubaji irodájának értékesítési menedzsere, az esküvőjük helyszínül pedig a Budai Várat választották. Az egybekelésüket ünneplő, mesébe illő eseménysorozatot összesen három napon keresztül, a főváros három különböző pontján tartották, végül június 29-én, naplementekor mondták ki egymásnak a boldogító igent.

Mercedes Vitók sokasága sorakozott minden nap a Gresham Palota előtt június 26 és 28-a között, a Four Seasons szállodáját ugyanis megtöltötte a világ különböző tájairól, Dubajból, Indiából, az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból érkező vendégsereg. Nemcsak hazánk legelőkelőbb hotelje, de mellette a Ritz és a Kempinski is zsúfolttá vált a három napra, hiszen nem kevesebb mint 500 vendég érkezett az esküvőre. Az ekkora vendégszám egy indiai esküvőn nem szokatlan, a hagyományaik szerint ugyanis nemcsak a családtagokat és a közeli barátokat, hanem szinte minden ismerősüket illik meghívniuk. Nem csoda, hogy a legelőkelőbb budapesti hoteleken kívül az eseménysorozat legelső helyszíne is zsúfoltig tele volt. Az Erzsébet híd lábánál található KIOSK területét egész hétfő estére lezárták, ott tartották a meghívott vendégek állófogadását.

Az indiai-magyar fúziós menüsor elkészítéséhez a család Michelin csillagos séfeket hívott, illetve az italok tekintetében sem szabtak limitet. Az érkezőket a világ legdrágább pezsgőjeként számon tartott, palackonként jelenleg 90 ezer forintos ár körül mozgó Dom Pérignonnal várták, amely ital mindhárom napon alapvető kínálatnak számított. Az exkluzív fogások mellett több fellépővel is készült a fogadásra az indai-magyar szervezés: többek között gólyalábon és ezüst ruhában táncoló maszkos fellépők, egy színpadi performansz, egy amerikai énekesnő, illetve egy zenekar előadása színesítette az éjszakába nyúló programot.

Másnap egy ebéddel készültek a vendégeknek a Gresham Palotában, majd este az Eiffel Műhelyházba vonult a nagyérdemű, hogy részt vegyen az úgynevezett Sangeet esten. Ellentétben a magyar esküvők utáni lakodalommal, az indiai kultúrában a menyegző előtti napon tartanak banzájt, a Sangeet ugyanis egy zenész táncestet jelent, amelyen tradicionális indiai öltözékben ünneplik nemcsak az ifjú pár, de a két család egyesülését. A Sangeet főbb részei közé tartozik a családtagok táncelőadása, a felszolgált ételek és italok, majd a közös tánc. Mindez a Műhelyház káprázatos csarnokában, illetve az egyik előadóteremben kapott helyet, a csarnok berendezését és dekorációját az Orient Expressz ihlette:

a helyszín közepén álló mozdony és vagonok köré egy elegáns vasúti pályaudvart rendeztek be a szervezők bárpulttal, kanapékkal, állólámpákkal és fotelekkel.

A család meglepetésvendéggel is készült a meghívottaknak: ezen az estén lépett fel nagyjából éjfél körül Ne-Yo amerikai R&B-énekes, akinek egyórás koncertjéről korábban röviden már beszámoltunk.

A harmadik napon délelőtt hagyták kicsit szusszanni a vendégeket, majd a finálé előtti órákban Baraatot tartottak a Budai Vár területén a Hunyadi-udvaron. A családok a Kolduskapunál, illetve a siklónál található bejárattól egészen az Oroszlános udvarig lefoglalták a Budavári Palota területét, így miközben a csendesebb környezetre vágyók a Duna felőli oldalon élvezhették a svédasztalos ételeket és a felszolgált italokat, a Mátyás-kútnál zene tombolt a Baraaton. A Baraat vagy Varyatra a vőlegény esküvői menetét jelenti, aminek során a kérő, Lakshay Vachani egy elegáns, neo-klasszikus oldtimeren, egy Zimmer autómobilon vonult be a várba a családjával és a barátaival. Miközben a járművel a lassú bevonulás során meg-megálltak, a rokonok körbeállták az autót és együtt táncoltak a hangfalakból szóló, hol indiai, hol angol nyelvű zenére, amelyet később egy énekes élő előadása, majd dobpergés váltott fel.

A világ egyik legszebb esküvői szertartása

A hindu vallás szerinti esküvői szertartás köztudottan az egyik legszebb a világon. Már eleve a dátumot sem hasraütés-szerűen választják, hanem komoly asztrológiai számítás előzi meg a döntést, hogy a csillagok és bolygók együttállása is kedvezzen a frigynek. 

Bár Alia és Lakshay naplemente idejére tervezte az egybekelést, az előző napokhoz hasonlóan  1-2 órát csúszott a program. Ezt azonban el lehet nézni, ha belegondolunk, mekkora feladat összecsődíteni 500 vendéget egyszerre. A menyegző így végül 9 óra tájékában kezdődött, a lemenő nap hiánya miatt pedig mindenkit kárpótolt a kivilágított főváros, köztük a fényárban úszó palota látványa, nem is beszélve az indiai szertartási installáció, avagy a Mandap megvilágításáról. Miután a vendégek helyet foglaltak, nem sokkal később egy pillanatra mindenki lélegzete elállt, amint édesapjába és testvérébe karolva bevonult a menyasszony.

Alia Mahtani egy gyönyörű szép piros szárit viselt, amely egy hagyományos és felettébb bájos női viselet. A szín a szenvedélyt, a szerelmet és a felkelő napot szimbolizálja, a ruha jellegzetességét továbbá a rendkívül sok kiegészítő, az ékszerek, gyémántok és egyéb drágakövek adják. Alia minden egyes lépését egy-egy égbe lövellő tűzijáték kísérte, mígnem a Halászó gyerekek díszkútját kikerülve az ara el nem ért a virágokkal díszített Mandaphoz, ahol már várt rá a halvány rózsaszín ruhát és hagyományosan turbánt viselő vőlegény, akit egészen addig egy lepellel takartak el a kíváncsi szemek elől.

A magyar esküvőkkel ellentétben a hindu menyegző során a felek egymással szemben ülnek. A hagyomány szerint a szertartás során a jelenlévő vallási személy szerepe nem az, hogy összeadja a párt, mert azt ők maguk teszik meg, illetve a szorosan velük együtt ülő családtagjaik segítik őket.

A szertartás során a vőlegény piros pontot fest párja homlokára, ezzel is jelképezve, hogy asszony lett belőle. Ezután a pár nyakára virágfüzér kerül, amelyeket megcserélnek, mialatt a násznép imádkozik. A díszített virágfüzért Jai Malának hívják, a hindu esküvők alapvető eleme, amely egészen a ceremónia végéig a pár nyakában marad. Jelentése, hogy a vőlegény és a menyasszony üdvözli egymást a másik családjában. A hagyomány szerint a vőlegény egy fekete és arany gyöngyökből készített, úgynevezett Mangal Sutrát, vagyis Jámbor nyakláncot is ad leendő hitvesének, ezzel a hit szerint Lakshmi istennőt, a jólét, a gazdagság és a szerencse istennőjét megidézve. Ezt követően a pap mindkettejük kezére vizet csepegtet, majd összeköti azokat, és kezdetét veszi a Saat phere, amely az egyik legjelentősebb ceremónia.

A Mandap közepén szent tüzet gyújtanak, amely körül a pár tagjai hét fogadalmat tesznek. Először bőséges, tápláló és tiszta ételért imádkoznak, majd egy egészséges és virágzó életért. A testi, lelki és szellemi egészséget kérik Istentől. Harmadjára gazdagságért fohászkodnak, valamint azért, hogy az úr erőt adjon nekik ahhoz, hogy osztozhassanak minden örömükben és bánatukban. Ezután az egymás, illetve a másik családja iránt érzett szeretet és tisztelet növekedéséért, majd szép, egészséges és nemes gyermekekért, békés, hosszú, közös életért, végül az összetartozásért, a hűségért és a megértésért mondanak imát. Arra kérik Istent, hogy tegye őket barátokká, valamint elég éretté ahhoz, hogy barátságuk és szerelmük egy életen át kitartson. A fogadalmak szinte mindegyikében azt kérik, hogy képesek legyenek együtt tenni a megfogalmazott célokért, végül a hetedik kört követően megfogadják, hogy közös életüket sosem szakítják meg.

A szertartás részét képező Kanya Daan, vagyis a „szűz lány felajánlása" elnevezésű rítus során a menyasszonynak áldozatokat is bemutatnak, amelyeket a szent tűzbe dobnak. Többek között rizs is kerül a lángok közé. Az áldozatok felajánlását követően a menyasszony szülei a vőlegény előtt tisztelegnek, aminek jelképeként az örömapa megérinti a lábfejét, majd felajánlja gyerekét a férfinak, aki ígéretet tesz arra, hogy jól bánik majd vele.

Miután mindez megtörtént, a pap kihirdetette a menyasszony és a vőlegény között köttetett frigyet, végül az újdonsült házaspár áldást, más néven „ashirwadot” kapott a szüleitől, nagyszüleitől és családtagjaitól, akik virágszirmokat szórtak rájuk. Ezután következett a finálé:

a Budavári Palota fölött tűzijátékkal kedveskedtek az ifjú házasoknak és a vendégeknek, majd az Oroszlános udvarban felállított sátorban látták őket vendégül svédasztalos vacsorával és egy élő zenekar műsorával.

A helyszín maga volt a pompa, az átlátszó sátorból kiváló kilátás nyílt a palota kupolájára és az azt megvilágító csillagokra, miközben a sátor közepéről egy kristálycsillár lógott az asztalok fölé és minden oszlopon virágfüzérek jelképezték a szerelmet. A várban kialakított miliő tökéletes volt arra, hogy meghitt hangulatot teremtsen, és bár a hindu szertartást az egyik legszebb és legintimebb ceremóniaként tartják számon, a meghittséget nagyban beárnyékolta, hogy az 500 fős vendégsereg néhány tagja, valamint a fotósok és videósok hada fel-alá járkált a fogadalmak megtétele közben, mindez idő alatt pedig nagyjából 5 centire villantak a vakuk a pár arcától, amelynek tagjai éppen örök szerelmet esküdtek egymásnak.

Meglehet, a szervezés, a programok és a felszolgált ételek és italok kifogástalanok voltak, néhányszor úgy tűnt, hogy az egész felhajtás a legkevésbé szól magáról a párról. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a magyar szokások és hagyományok merőben mások, a legtöbbünknek egy 100 fős esküvőtől is borsódzik a hátunk. Egy másik népcsoport, nem mellesleg egy másik vallási közeg kultúráját sosem fogjuk igazán megérteni, így ha bennünk az az érzés is támad, hogy a literszámra felszolgált Dom Pérignon, a már-már networkingnek ható 500 fős rendezvénysorozat és a folyton villanó vakuk mind csak a külcsínről szólnak, el kell fogadnunk, hogy egy másik kultúra felső társadalmi rétegének tagjai számára talán pont így néz ki az az esküvő, amit kislányként egy királyfival az oldalán, kacsalábon forgó palotában képzelt el a hercegnő képében tetszelgő menyasszony.

Miért Budapest?

Többekben felvetődhet a kérdés, hogy két vagyonos indiai családból származó és Dubajban élő ifjú pár miért éppen a magyar fővárost választja a nagy napjuk helyszínéül. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a pár tagjainak családja több európai nagyvárost is versenyben tartott, így a szervezést magyar oldalról bonyolító Budapest Wedding versenyt futott az idővel, hogy végül Budapestre csábítsa az ügynökségüknél jelentkező famíliát. Mint azt elmondták, a megkeresés még tavaly decemberben érkezett és három teljes hónapjukba telt, míg meggyőzték őket:

Budapest a lehető legjobb választás.

„A menyasszony édesanyjának a testvérével évekkel ezelőtt volt alkalmunk megismerkedni egy nemzetközi esküvőszervezői konferencián. Ő javasolta a családnak, hogy lépjenek velünk kapcsolatba. Miután megkerestek minket, egyszerűen minden klappolt: az összes helyszín elérhető volt és a szállodákban ilyen rövid idővel az esküvő előtt is volt elég szoba. Alia édesanyja nagyon hisz a jelekben, úgy érezték, hogy ez a rengeteg egybeesés egy isteni sugallat” – magyarázta Helmeczi Dóra, a Budapest Wedding tulajdonosa. 

Az üzlet nemcsak számukra, hanem a főváros számára is fontosnak bizonyult, hiszen egy ilyen nagyszabású, világszínvonalú esküvő Budapestre hozatala kiválóan építi a város imázsát, aminek eredményeképpen egyre több hasonló rendezvénynek adhat otthont a jövőben a magyar főváros, fellendítve annak gazdaságát.

Több európai nagyváros közül került az élre

Alia Mahtani és Lakshay Vachani 2018-ban, Monacóban találkozott egymással először egy esküvőn. Később, amikor mindketten részt vettek a Manchesterben rendezett Krikett Világbajnokság döntőjén India és Pakisztán között, Lakshay megkérte az ifjú hölgyet, hogy legyen a barátnője. A marketing szakértőként dolgozó fiatal nő ígéretet tett: ha India megnyeri a meccset és nem ered el az eső, akkor elmegy vele egy randevúra. Aznap 82 százalék esély volt rá, hogy az eső elmossa a játékokat, ám végül a fiatalembernek kedvezett a szerencse.

„Több európai nagyvárost is nézegettünk, hiszen rengeteg családtagunk és barátunk esküdött korábban a kontinensen, mi pedig beleszerettünk az itteni kultúrába, a történelmi helyszínekbe. Mindenképpen olyan várost szerettünk volna választani, ahol eddig nem tartottak esküvőt az ismerőseink, így végül London és Budapest között vacilláltunk. Olyannyira beleszerettünk aztán a történelmi belvárosba, a Parlamentbe és a Budai Várba, hogy nem volt kérdés: itt szerettük volna tartani az esküvőnket. Az innen kapott tervek nagyon meggyőzőek voltak, a látvány pedig mindent felülmúl.

Jobb helyszínt keresve se találtunk volna Budapestnél” 

– árulta el a Velvetnek az ifjú pár. 

Több milliárdos esküvő?

Hogy összesen mennyi pénzt áldoztak a családok az esküvőre, azt hatalmas titok övezi, ám több százmillió forintról, vagy akár milliárdos összegről is szó lehet. Elég, ha eljátszunk a gondolattal, hogy vajon mennyibe kerülhet egy 500 fős vendégsereg Budapestre, majd hazautaztatása a világ különböző pontjairól, többek között a tengerentúlról, a meghívottak Four Seasons-ben, Ritz-ben és Kempinskiben való elszállásolása, a KIOSK, az Eiffel Műhelyház és a Budai Vár egy részének lefoglalása, a Michelin csillagos séfek díja, a minőségi alapanyagok és italok ára, a világ tíz legnagyobb esküvőszervező cége közé tartozó indiai The Wedding Design Company magyarországi kiszállása, a hazai szervezőcég díja, a tűzijáték, a tranzitköltségek, a fellépők díjazása, köztük Ne-Yo megszerzése, valamint a fotós és videós stábra, illetve a személyzetre fordított költség.

Példának okáért a Gresham Palotában legolcsóbban elérhető szoba két főre vonatkozó ára a rendezvénysorozatot követő héten, július 3. hétfő és július 5. szerda között nem kevesebb mint 437 ezer forint, vagyis fejenként közel 220 ezer forint a booking.com oldalán. Ne-Yo kezdő foglalási díja az interneten elérhető információk szerint  25 millió és 51 millió forint közé esik, a három nap alapkínálatának számító Dom Pérignon üvegje 90 ezer forint körül kapható.

A hálára sem sajnálták a pénzt

Helmeczi Dóra a Velvetnek elárulta, hogy a család arra sem sajnált költeni, hogy meghálálja az esküvőben közreműködők munkáját. A fizetségen túl a menyegzőt követő napon a teljes stábot megvendégelték.

„Ez mind arról árulkodik, hogy mennyire kedves emberek. Csütörtök este mindenki egy csapatként, boldogan ünnepelt. Ez számunka, és mindenki más számára is nagyon megtisztelő.”

(Borítókép: Alia Mahtani bevonulása a Budai Várban. Fotó: Papajcsik Péter/Velvet)