Az „űréttermezés” természetesen nem lesz olcsó mulatság: csak egy szűk réteg élvezheti majd ezt a gasztronómiai kalandot.

Ha eddig úgy gondolta, egy Michelin-csillagos étteremben való étkezés drága, akkor bizonyára meg fog lepődni rajta, hogy mennyibe került az „űréttermezés”. Egy francia startup ugyanis új értelmet ad Michelin csillagos vacsora kifejezésnek azzal, hogy lehetőséget kínál az embereknek a világűr peremén átadni magukat a gasztronómiai élvezeteknek. 

Zephalto vállalat tervei szerint a vendégeik cirka hat óra utazás után, egy hatalmas hőlégballonból csillagokat csodálhatnak, miközben finomabbnál-finomabb fogásokat fogyasztanak 25 000 méteres magasságban. 

A cégvezetés korábban 2025-re tervezte az első utat, azonban a legújabb terveik szerint már 2024-ben megnyitnák az első éttermet az űrben. Ami az árazást illeti: elővételben hamarosan elérhetőek lesznek a jegyek, amelyek egy személyre vetítve 120 000 euróba, vagyis körülbelül 45,5 millió forintba kerülnek. Ez természetesen a sokezerszerese annak, amit egy átlagos Michelin-csillagos helyen elkölthetünk

A különleges „lufi” kapszulája – amelynek hatalmas panorámaablaka van – hat utast és két pilótát tud szállítani, 4 m/s sebességgel emelkedik, és másfél órába telik, amíg eléri a legmagasabb pontot. Miután elérték a célt, az utasok három órán át élvezhetik a világűr szélén tartózkodást, valamint az ínyenc fogásokat – mindezt a légkör 98 százalékának felett és a kereskedelmi repülőgépek átlagos magasságának kétszeresében.

Az ételeket híres francia séfek készítik el, és egy elismert szommelier válogatja a borokat.

(dailymail)

(Borítókép: Hőlégballon éjszakai égbolton. Illusztráció: Anton Petrus/Getty)