Világrekordot döntött a londoni Sotheby's Aukciósház árverésén egy skót whisky: az 1926-os évjáratú Macallanért több mint 2 millió angol fontot fizettek.

Nagyszabású árverést rendezett múlt szombaton a londoni Sotheby's Aukciósház, ahol bor-, illetve szeszesitalpalackok kerültek kalapács alá. Az est fénypontját egy 1926-os évjáratú whisky leütése jelentette: a Macallan márkájú, 7 és féldecis, 42,8 fokos alkoholos nedű 2 millió 187 ezer fontért, mai árfolyamon 948 millió 650 ezer forintért talált gazdára, ami több mint 341 millió forinttal meghaladja azt az összeget, amennyiért Leonardo Dicaprio 2005-ben megvásárolta a Blackadore Cay elnevezésű szigetet. A 42 hektáros terület a Karib-tengeren, a közép-amerikai Belize partjainál lévő zátonynál fekszik.

A sherry hordóban érlelt különleges ital megdöntötte a legdrágább whisky világrekordját, leütési ára ugyanis jóval meghaladta a 2019-ben másfél millió fontért, vagyis 650 millió 503 ezer forintért elkelt eddigi csúcstartó értékét is, amely ital szintén egy '26-os Macallan volt.

A múlt hétvégén elárverezett italért a Sotheby's legfeljebb 1 millió 200 ezer fontot, vagyis 520 millió forintot remélt, így a várakozásaikat messze meghaladta a licit. A hatvan év után palackozott whisky valószínűleg az utolsó volt abból a 12 darabos sorozatból, amelynek a címkéjét 1993-ban Valerio Adami olasz festő rajzolta. A művész munkája előtt tisztelegve a sorozat az Adami nevet kapta.

A Macallan legrégebbi évjáratú whisyk-je a vállalat 263. számú hordójából származik, amelyből negyven üveget töltöttek meg az 1986-os palackozáskor. Ezekből viselte 12 az Adami-címkét, amelyek közül egy egy japán földrengés során megsemmisült. Tizennégy további palack Fine and Rare elnevezéssel került forgalomba. Ezek közül árverezték el 2019-ben a másfél millió forintért elkelt, és eddig rekordernek számító italt. A múlt hétvégén kalapács alá került Adami-palack dugóját és fémkupakját idén cserélte ki a skót cég, az italból pedig egy millilitert kivettek az árverés végeztével, hogy teszteket végezzenek rajta, valamint összehasonlítsák egy másik hasonló évjáratú whisky-vel. A minta a jövőbeli összehasonlításokhoz is alapul szolgál.

Nagyon gazdag ízvilággal bír, sok szárított gyümölcs, fűszer- és faízt lehet érezni benne

– mondta Jonny Foyle, a Sotheby's whiskyszakértője, aki egy egész kicsi cseppet megkóstolhatott a világrekorder whiskyből.    

(Borítókép: Az 1926-os évjáratú, világrekorder Macallan Adami whisky a londoni Sotheby's Aukciósház árverésén. Fotó: Northfoto)