Egy év alatt majdnem a duplájára emelkedett a Super Bowl fő amerikaifutball-bajnokságra érkező magánrepülőgépek száma, ami azt mutatja, hogy az Európában tetőző válság közepette a tengerentúlon rohamléptekben gyarapodhat a szupergazdagok száma.

Ezen a hétvégén rendezik meg Las Vegasban az amerikaifutball legfőbb eseményét, a Super Bowlt. Ennek apropóján február 7. és 12. között a megszokottnál 3500-al több fel- és leszállásra számítanak a város három repterén, melyek jelentős részét magánrepülők veszik igénybe.

Várhatóan ötszáz magánrepülő fog parkolni a helyi repülőtereken, készen arra, hogy stílusosan szállítsák a gazdag utazókat a meccsre és vissza.

Parkolás nélkül várhatóan még többen érkeznek majd mennek tovább a Harry Reid, a North Las Vegas és a Henderson reptérről. A zsúfoltságot tovább fokozza, hogy a Super Bowl előtt egy LIV Golf-versenyt is rendeznek.

Bár azt előre nem tudni, hogy idén pontosan hány magángép érkezik Vegasba, az elmúlt évek számait tekintve 2023-ban a bajnokság másnapján 931 magángép szállt fel az arizonai Phoenixből, míg egy évvel korábban még „csak” 592 gépt távozott a meccs után.

Phoenixből egy átlagos februári napon 190 magánrepülőgép száll fel, vagyis a sportesemény miatt a szokásosnál közel ötször nagyobb volt a forgalom tavaly.

Nő a szupergazdagok száma

A magánrepülőgépek keresletének növekedése egyet jelent a szupergazdagok számának növekedésével: a WingX repülés adatszolgáltató szerint az Egyesült Államokban az idei évben az eddigieknél sokkal nagyobb a kereslet a magángépek iránt. Bár a járvány bedöntötte kicsit a piacot, a vásárlók száma már 10 százalékkal magasabb, mint a járvány előtti időszakban.

Mint az mára a legtöbbek számára ismert, a magánrepülőgépekkel való közlekedés jókora károsanyag-kibocsátással jár. Ebből kifolyólag egy olyan nagyszabású esemény, mint a Super Bowl légi közlekedésből és energiafelhasználásból adódó napi szennyezése legalább a duplája az átlagosnak. Nem véletlen, hogy a magánrepülők beáramlására reagálva a Légügyi Hatóság repülési korlátozásokat vezet be, amelyekre a Las Vegas közelében repülő könnyű légijárművek pilótáit is figyelmeztetik. 

A Super Bowl amerikaifutball-bajnokságra feltehetőleg Taylor Swift is magánrepülővel érkezik, hogy megnézze barátját, Travis Kelce-t a Kansas City Chiefs játékosát. Mint azt korábban megírtuk, Swift a legkörnyezetszennyezőbb sztár, ugyanis rengeteget jár magángéppel, ám ezeket az utakat minden esetben ellentételezi szén-dioxid-kibocsátási egységek vásárolásával, amely tanúsítványok azt igazolják, hogy az adott személy befizetett egy projektbe, amely egytonnányi, klímaváltozást okozó gázt csökkentett. Bár ezt a koncepciót erősen bírálják a klímatudósok és a környezetvédők, jelenleg bevett módszernek számít több híresség körében is, akik nem akarnak lemondani az extra kényelemről. Az idei Super Bowlre feltehetőleg a félidőben fellépő sztárok, Usher és Justin Bieber is magángéppel érkeznek.

(Roadster)

(Borítókép: Egy gazdag fiatal férfi. Illusztráció: Getty Images)