Egy 1,8 milliárd dolláros (636 milliárd forint) összeg jelent meg Dél-Karolina állam egyik bankszámláján, de senkinek sincs fogalma arról, honnan származik. A könyvelők jelenleg vizsgálják a rejtélyt.

Előfordult már, hogy valakinek a számlájára tévesen utaltak pénzt, de mi történik akkor, ha az összeg eredetét senki sem ismeri – pláne, ha az egy hatalmas összeg. Dél-Karolina egyik állami hivatala most pontosan ilyen helyzettel néz szembe, miután egy bankszámlán 1,8 milliárd dollárt (kb. 636 milliárd forintot) találtak, és senki sem tudja, honnan származik.

Henry McMaster, Dél-Karolina republikánus kormányzója nemrég megerősítette, hogy „nem veszett el pénz”, amikor az állami tisztviselők észrevették az óriási összeget az állam pénzügyi nyilvántartásában. Azonban a pénz eredete továbbra is ismeretlen.

A rejtélyes összeg valószínűleg az állam pénzügyi rendszereiben régóta fennálló számviteli problémák eredménye.

Ezek a problémák a 2010-es évek végén történt számítógépes rendszerváltás következtében alakultak ki.

Larry Grooms, a problémát vizsgáló szenátusi bizottság republikánus vezetője így nyilatkozott:

Olyan ez, mintha bemennénk egy bankba, és a bank elnöke azt mondaná, hogy sok pénz van a trezorban, de nem tudjuk, kié.

A helyzetet bonyolítja, hogy Richard Eckstrom, Dél-Karolina főellenőre, 2023-ban lemondott a tisztségéről, miután felfedeztek egy 3,5 milliárd dolláros (1260 milliárd forintos) könyvelési hibát a felsőoktatási számlákon. Ez a probléma valójában már 2007-ben kezdődött, és a mai napig hatással van az állam pénzügyi nyilvántartásaira.

A képviselők most azt próbálják kideríteni, hogyan került ez az óriási összeg az állam bankszámlájára, és miért nem kezelték a problémát korábban, amikor észrevették. Az állami könyvelők jelenleg azon dolgoznak, hogy tisztázzák a helyzetet, de sok kérdés továbbra is megválaszolatlan.

Henry McMaster kormányzó szerint:

Ez nem kelt bizalmat. De a jó hír az, hogy nem veszett el pénz.

Az állam számára tehát megnyugtató, hogy a hatalmas összeg megvan, még ha rejtélyes is, honnan származik.

(Borítókép: nagyon sok pénz az asztalon. Illusztráció: Getty Images)