A világűr és az órák kapcsolatából a legtöbben az Omega modelljeire gondolnak, ám egy-egy Poljot és Rolex is csillogott már az asztronauták csuklóján. Ezúttal utóbbiból került kalapács alá egy népszerű darab, amely megjárta a Holdat.

A Velveten korábban írtunk már világűr ihlette luxus karórákról, valamint azokról a méregdrága Omega modellekről is hírt adtunk, amelyeket egy 4,5 milliárd éves meteoritból készítettek. Nem véletlen, hogyha az univerzumra és a karórákra gondolunk, a svájci márka jut eszünkbe.

Az Omega nemcsak, hogy meteoritból készít órákat, de egyes modelljei az űrben is jártak, köztük egy Speedmaster 1962-ben, majd '69-ben Buzz Aldrin amerikai űrhajós csuklóján. Az óra a NASA hivatalos minősítését is megkapta. A legendák szerint ugyanakkor az órák űrversenyének úttörője Jurij Gagarin egykori szovjet asztronauta Poljot Sturmanszkij karórája volt, a sorba pedig a Rolex is beállt, amikor egy GMT-Master „Pepsi” modell 1971. január 31-én ott virított az Apollo–14 misszió egyik résztvevőjének, Edgar Mitchellnek a csuklóján, úton a Holdra. A küldetésre eredetileg minden űrhajós kapott egy-egy Omega Speedmaster Prót, ám Mitchell szíve állítólag a Rolex felé húzott, így végül mindkét órát magával vitte, akárcsak korábban Jack Swigert az Apollo–13-on, majd később Ron Evans az Apollo–17-en – írja az Instyle Men.

Mitchell híres Rolexe most bárkinek a csuklójára kerülhet, aki hajlandó megfizetni az árát: az órát ugyanis árverésre bocsátotta az amerikai  RR Auction  aukciósház. A modell, amely a nevét a fekete számlapot körülölelő piros-kék lünettáról kapta, már a második GMT-Master „Pepsi”, amely kalapács alá kerül. Az óra különlegessége, hogy egy 26 köves Oyster Perpetual szerkezet dolgozik benne, a hátlapon pedig egy gravírozott felirat olvasható: „Worn by Cdr. E. Mitchell on Apollo 14, 1971, To Karlin – My Daughter”. Vagyis E. Mitchell parancsnok viselte az Apollo–14-en 1971-ben, továbbá „Karlinnak, a kislányomnak.”

A licit jelenleg 94,3 millió forintnak megfelelő összegnél tart. Szeptember 26. óta 26-an tettek ajánlatot, a következő licit 103,7 millió forint. Az árverés október 25-én zárul.

(Borítókép: 1675 GMT-Master 'Pepsi'. Fotó: Getty Images)